Baza Danych Insert/update pobierane z innej tabeli Rejestracja

0

witam, czy jest możliwość przy rejestracji (id) jest auto uzupelniajace
żeby było pobierane i to id ktore zostalo utworzone było dodawane do innej tabeli?

próbowałem na pare sposobów ale bezskutecznie

									mysql_query("insert into przedmiot_postac set postac where postac = ".$postac['id']."");

próbowałem też tak

										mysql_query("INSERT INTO baza.przedmiot_postac(id, postac, obrazek, nazwa) VALUES 
										('".
										$_SESSION['logged']."','".
										$_POST['id']."', '".
										$_POST['postac']."', '".
										$_POST['nazwa']."xazxc')");

chciałbym dodać do przedmiot_postac
do tabeli postać id postaci utworzonego podczasz rejestracji z (postac->id auto uzupelnianie tu jest)

1

Nie korzystaj z mysql tylko mysqli a najlepiej pdo. Załóżmy że korzystasz z mysqli to tu masz przykład pobrania id http://php.net/manual/en/mysqli.insert-id.php

0
mr_jaro napisał(a):

Nie korzystaj z mysql tylko mysqli a najlepiej pdo. Załóżmy że korzystasz z mysqli to tu masz przykład pobrania id http:///manual/en/mysqli.insert-id.

korzystam z mysql
a pod pdo jak będzie? czy jest sens przepisywać teeraz z mysqla na PDO lub /mysqli?

jeżeli już zacznę przepisywać ten kod to muszę wszędzie dokładne przepisać bo inaczej nie będzie działać? czy może być troche mysqla a trochee np pdo?

1

Zakładam, że angielski znasz, więc obadaj:
http://stackoverflow.com/a/12860046

Co do Twojego pytania to wydaje mi się, że chodzi o:
http://php.net/manual/en/pdo.lastinsertid.php

0
Tumeg napisał(a):

Zakładam, że angielski znasz, więc obadaj:
http://stackoverflow.com/a/12860046

Co do Twojego pytania to wydaje mi się, że chodzi o:
http://php.net/manual/en/pdo.lastinsertid.php

dzięki, prawdopodobnie dam na forum to poprawy jakby coś nie działało lub bym nie miał pewności :P

a mógłbyś jeszcze mi powiedzieć do czego służy tutaj dbget?

<div class=ab5 id=ab51 onclick="dbget('useab','co=sila&ile=5')"></div>

i czy to ma coś wspólnego z mysql czy mysqli/pdo?

0

To zwykłe podpięcie jakiejś funkcji js-owej pod diva, która akurat ma być wywołana z parametrami ('useab' i 'co=sila&ile=5') w tym konkretnym przykładzie po kliknięciu na diva (atrybut onclick).
Swoją drogą to słaby sposób, zdecydowanie lepiej podpinać eventy w samym js (np. metodą addEventListener).

0
Tumeg napisał(a):

To zwykłe podpięcie jakiejś funkcji js-owej pod diva, która akurat ma być wywołana z parametrami ('useab' i 'co=sila&ile=5') w tym konkretnym przykładzie po kliknięciu na diva (atrybut onclick).
Swoją drogą to słaby sposób, zdecydowanie lepiej podpinać eventy w samym js (np. metodą addEventListener).

właśnie mówiliście zeby przepisać pod PDO. przepisałem użyłem tego insertlastid. to mi dodaje id z stamtąd gdzie chce insertować
a mi chodzi zeby bylo z innej tabeli
o coś typu
player z niej chce inserrtlastid dać do np tabeli costest

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1