.net compact framework

0

Temat badziewnie newbie, ale niestety muszę zadać pare pytań. Zainstalowałem sobie owy framework, ale po odpaleniu vs2015community niestety nie mogę znaleźć projektu, w przypadku którego można wybrać tę platformę. Są tylko .net framework, a nie ma .net compact framework. Pytanie drugie: czy na win7 na vs2015comm... można w ogóle robić projekty pod compact? Pytam, bo nie jestem pewny czy na normalnym windowsie można tworzyć apki pod win mobile np.

0

Zostałem poinstruowany przez Somekind o zadawaniu pytań w komentarzach, więc wrzucam cytat z koma w post:
"Okej, sory za ten badziewny temat. Doczytałem w necie, że aplikacje dedykowane dla systemów w Palmtopach czyli pod win mobile nie działają na normalnych Pc'tach, czyli na win 7 też nie. Ale w takim razie ciekawi mnie dlaczegom .net complete się w ogóle zainstalował???, skoro on jest pod palmtopy i inne tego typu...hmm???"

0

ciekawi mnie dlaczegom .net complete

Pisząc complete masz na myśli compact?
Zainstalował się, bo Windowsy na palmptopach i PCtach pod tym względem są ze sobą kompatybilne, a dzięki możliwości instalacji compact frameworka na normalnym komputerze łatwiej jest tworzyć oprogramowanie na sprzęt moblilny.
Mam tylko nadzieję, że zdajesz sobie sprawę z tego, że ta technologia jest nieco przestarzała i ma dość specyficzne zastosowania.

0

Tak tak tak... "compact" - pomyliło mi się. Co do wieku, tak coś czułem, że to jest coś przestarzałego. W końcu odpaliłem vs2015comm... i zauważyłem, że tam jest tylko .net framework i nie ma żadnego compacta.

To kolejne pytanie - czy zatem siedząc np na win7 (bo powiedziałeś "łatwiej") rozumiem, że normalnie można pisać na mobil? Tzn. pytanie trochę głupie, bo dostrzegłem w vs2015 projekty mobilne, ale zastanawia mnie co ma większy sens. Bo w sumie dowiedziałem się, że istnieje coś takiego jak android studio, a skoro tak, to co ma większy sens? Robić w vs2015 na androida czy po prostu odpalić android studio.

0

Ale to chcesz pisać na windows czy na androida? To są dwa zupełnie różne systemy.

Jeżeli nie jesteś zdecydowany, to może powinieneś się zainteresować Xamarinem?

0

Prowadzę projekt systemu WMS, który posiada aplikację na palmtopy pisany w .NET CF 3.5. System WMS czyli system zarządzania magazynem/gospodarki magazynowej. Za pomocą palmtopa (PDA) może taki pracownik wykonywać operacje logistyczne. Szczerze wątpię byś na obecną chwilę potrzebował pisać aplikację na palmtopy z wykorzystaniem .NET CF. Myślę, że chcesz może napisać aplikację mobilną na smartfony z systemem Windows.

Swoją drogą platforma posiada dość duże ograniczenia w porównaniu do standardowego .NET Framework. Owszem istnieje możliwość chociażby LINQ i wyrażeń lambda, ale w trakcie pisania kodu zdajesz sobie sprawę ile rzeczy nie możesz normalnie napisać

0

Moje pytania wynikają stąd, że staram się co raz lepiej poznać jak mogę wykorzystać vs2015 w programowaniu. Zauważyłem, że 2015 umożliwia pisanie ap'ek na smartfony i dlatego tak wypytuję. Jasne jest dla mnie, że win i adroid, to nie te same systemy. Tym bardziej jednak zadaję sobie pytanie jak to możliwe, że można odpalić vs2015 w win7 i napisać ap'kę na zupełnie inny system, czyli na Android.

1

Pytanie drugie: czy na win7 na vs2015comm... można w ogóle robić projekty pod compact? Pytam, bo nie jestem pewny czy na normalnym windowsie można tworzyć apki pod win mobile np.

  1. Nie, na VS 2015 nie można robić projektów dla .NET Compact Framework. Ostatnie VS, które obsługuje .NET CF to chyba 2008;
  2. Tak, na normalnym Windows można tworzyć apki pod Windows Mobile, ale nie oznacza to, że one normalnie działają na tym Windows - na .NET CF robiło się to (zupełnie jak dzisiaj) z użyciem emulatora po prostu, na który wdrażało się, uruchamiało i testowało aplikację. Ale! Trochę kodu było wspólnego pomiędzy .NET CF i "dużym" Windows, oraz pomiędzy samymi API "dużego" Windows oraz Windows Mobile, więc dawało się napisać aplikacje, które wykorzystywały wspólny kod, a różniły się samym projektem głównym - tak była zrobiona m.in. stara AutoMapa o ile dobrze pamiętam. A na pewno takie coś jak TurboGPS.

Tak w ogóle to taki projekt jak Windows Mobile został zamknięty około 2010 roku, na wersji Windows Mobile 6.5. Obecnie używa się tego w niektórych palmtopach, w bardzo specyficznych zastosowaniach. Potem był Windows Phone 7.x, na który się pisało aplikacje w odmianie Silverlighta, potem Windows Phone 8.0, potem Windows Phone 8.1, który wprowadził aplikacje WinRT identyczne do aplikacji WinRT dla Windows 8 (ale wymagały osobnej kompilacji), obecnie mamy Windows 10 Mobile (yay, cóż za zmiana polityki nazewnictwa!), na który masz jedną aplikację, która działa na Windows 10 "dużym" (desktop, laptop, tablet, Xbox, HoloLens) oraz "małym" (telefon, IoT).

W VS 2015 możesz tworzyć aplikacje dla Windows Phone 8, Windows 10, ale również Androida i iOS (poprzez Xamarin). Mimo, że takie aplikacje nie działają 1:1 na komputerze, to kompilujesz na komputerze, a testujesz na emulatorze lub zdalnym urządzeniu.

1
finito napisał(a):

To kolejne pytanie - czy zatem siedząc np na win7 (bo powiedziałeś "łatwiej") rozumiem, że normalnie można pisać na mobil?

Nie, "łatwiej" oznacza, że od biedy możesz taką aplikację uruchomić i przetestować bez użycia emulatora czy maszyny wirtualnej. Ale nie przetestujesz w ten sposób wszystkiego.

Robić w vs2015 na androida czy po prostu odpalić android studio.

Jeśli tylko na Androida, to prawdopodobnie Android Studio. W VS większy sens ma tworzenie aplikacji na wiele platform mobilnych.

john_klamka napisał(a):

Do pisania apek na androida VS nie jest najlepszym wyborem, no chyba że, tak jak napisano wcześniej, wykorzystasz xamarin.

Albo Apache Cordova, bo VS 2015 także wspiera ten framework.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1