Prośba o sprawdzenie kodu

0

Witam właśnie zacząłem przygodę z programowaniem. W książce "Rusz głową Java" na str. 45 jest takie zadanie do wykonania. Edycję każą robić w notatniku a kompilację w konsoli CMD:

Na podstawie poniższych wyników wyświetlonych na ekranie:

 java Test
DooBeeDooBeeDo

*uzupełnij brakujące fragmenty kodu: *

class DooBee {
  public static void main(String[] args) {
     int x=1;
     while (x<__ ) {
        System.out.println("Doo");
        System.out.println("Bee");
        x=x+1;
}
  if (x==__ ) {
        System.out.println("Do");
     }
  }
}

Tam gdzie jest miejsce na uzupełnienie wstawiłem while (x<2) i poniżej if (x==1) ale po kompilacji wychodzi mi Doo i pod spodem Bee zamiast w jednej linii.

Co robię źle? Nawet jeśli jest błąd w treści zrobiony specjalnie i zamiast println, wstawię tylko print to zamiast DooBeeDooBeeDo wyskakuje mi DooBee

Ps. Plik nazwałem DooBee, tak jak klasę nie wiem czemu wstawili Test, może także celowo.

Pozdrawiam!

0

Nie dali rozwiązania na końcu rozdziału?

0

Nie. Te zadania o nazwie "Zaostrz ołówek" są bez rozwiązań co napisali na początku książki.

0

Zmień warunek na x<3.
P.S. Imho, w treści zadania jest błąd.

0

Wyskoczyło Doo Bee Doo Bee w kolumnie jedno pod drugim.

0

Przecież napisałem,że w treści zadania jest błąd. Zamień też println na print i drugi warunek na x==3.

0

O a mi wyskoczyła Twoja odpowiedź "Zmień warunek na x<3.". Może za szybko kliknąłem na okno informujące że jest odpowiedź i się reszta nie pojawiła ;). Teraz już widzę. W każdym razie w konsoli wyskakuje mi DooBeeDooBee ale bez Do na końcu.

0

Dziękuję Wam! działa:) Ok rozumiem czemu while (x<3) ale czemu if(x==3) skoro do x jest przypisane 1

0

A jak myślisz, co robi z wartością zmiennej x instrukcja

x = x + 1
0

Dodaje o 1 ale to wtedy by wyszło 2. Ale rozumiem, że pętla działa tak, że za każdym razem gdy się wykonuje to zwiększa ten "x" o 1 tak? W Zależności jaką cyfrę wpiszemy w while< i ile razy ma się wykonać.

0

A tak liczbę. No to kumam dziękuję Wam!:)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1