Zycie w procentach

0

witam, w jaki sposób mogę odebrać z bazy danych jakaś liczbę i ją wyświetlić w procentach?

".$player['zycie']."
0

a ja myślałem ze są tu normalni ludzie a nie trole takie jak @n0name_l

potrzebuje przykladu jak mogę te procenty wyświetlić

0

10 = 100%
3 = x%

x = 3*100%/10
x = 30%

0

Ktoś tutaj przespał lekcje matematyki w szkole podstawowej.
procenty = wartość / wartość maksymalna * 100.

0
adruab napisał(a):

10 = 100%
3 = x%

x = 3*100%/10
x = 30%

np liczba będzie losowa np dajmy na to 15300
wtedy też wyświetli 100%?

Patryk27 napisał(a):

Ktoś tutaj przespał lekcje matematyki w szkole podstawowej.
procenty = wartość / wartość maksymalna * 100.

niby wiem jak to zrobić ale coś nie gra bo albo pokazuje ciagle 100% nawet jak spadnie liczba
lub pokazuję ponad 100% np
przy liczbie 15400 154%

0

próbowałem (".$player['zycie'] / $player['zycie_max']*(100).")
to wywala kosmiczne liczby 54. 00 0 00 0 000 itp

0

Na pewno $player['zycie'] jest liczbą zmiennoprzecinkową?
Pamiętaj, że dzielenie int / int również zwraca inta.

0
Patryk27 napisał(a):

Na pewno $player['zycie'] jest liczbą zmiennoprzecinkową?
Pamiętaj, że dzielenie int / int również zwraca inta.

co mam w takiej sytuacji zrobić jak zwraca inta?

0

Zcastować na doublea albo zamienić jeden operator miejscem.

function getPercent($value, $maxValue) {
  return (double)$value / $maxValue * 100;
}

// lub

function getPercent($value, $maxValue) {
  return 100 * $value / $maxValue;
}

Drugie rozwiązanie daje Ci mniejszą dokładność (zwraca tylko część całkowitą), co może być zaletą lub wadą, w zależności od okoliczności.

0
Patryk27 napisał(a):

Zcastować na doublea albo zamienić jeden operator miejscem.

function getPercent($value, $maxValue) {
  return (double)$value / $maxValue * 100;
}

// lub

function getPercent($value, $maxValue) {
  return 100 * $value / $maxValue;
}

Drugie rozwiązanie daje Ci mniejszą dokładność (zwraca tylko część całkowitą), co może być zaletą lub wadą, w zależności od okoliczności.

dodałem funkcje ale dalej wyskakuję 51.29358084762

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1