Dropdown menu sterowane keyup,keydown,enter

0

Witam Koledzy,

Mam pytanko mam dropdown menu, które wyświetla mi podpowiedzi z bazy danych sterowanie jest muszką a chciałbym aby była opcja dół,góra, enter jak to zainicjować?

Pozdrawiam!

0

Na pewno nie w php :/

0

Przepraszam za pomyłkę :/ Jeżeli chodzi o moje pytanie to zadam kolejne - czy mogę napisać funkcje w php, która rozwiąże mój problem i będę mógł sterować góra,dół,enter? Czy koniecznie muszę napisać to już w JavaScript?

0

PHP działa na serwerze, a Ty potrzebujesz technologii działającej po stronie klienta.

0

To rozumiem. Jak na chwilę obecną napisałem taki kod.

           

 $("body").on("keydown", function(event) {
                var keyCode = event.which;
                if (keyCode == 38 || keyCode == 40) {
                    console.log("key");
                    $(".drop-down-row:first-child").css("background-color","red");
                }
            });

Gdy coś wpiszę wyświetla się podpowiedź z bazy danych naciskając strzałką w dół zaznacza mi obiekt na czerwono. Pytanie brzmi jak zrobić by schodził z tego obiektu na kolejny niżej.

Pozdrawiam!

0

Może ktoś mi pomóc?

1

https://api.jquery.com/children/
lub
https://api.jquery.com/next/

Zależy jaką masz strukturę w html.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1