Wątek przeniesiony 2016-06-25 15:36 z PHP przez dzek69.

Logowanie osoby która już istnieje w bazie

0

Witam mam problem z wykonaniem skryptu w PHP który logowałby osoby które istnieją w bazie danych w przypadku gdy taka osoba nie istnieje w bazie pokazywałby się kompunikat ze nie prawidłowe dane czy coś w tym stylu

Oto kod który napisałem. dodam tylko dopiero co zacząłem moja przygodę z PHP

<?php

$login = $_POST['login'];
$haslo = $_POST['haslo1'];
$pol=mysqli_connect("localhost","root","12345")or die ("error:".mysqli_error($pol));
$db=mysqli_select_db($pol,'test')or die ("error:".mysqli_error($pol));
$q=mysqli_query($pol,"SELECT * FROM klienci WHERE Login='$login' and Hało='$haslo'");//or die("".mysqli_error($pol));
?>

Proszę o szybką pomoc :) jezeli nie ten dział to bardzo przepraszam

0

Porady:

  1. Nie zaczynaj nauki języka od razu od baz danych. Bazy to duże zagadnienie i ucząc się wszystkiego na raz nie nauczysz się nic.
  2. Przejrzyj tutoriale w sieci - one wszystkie to omawiają przecież. Nie będziemy pisać kolejnego specjalnie dla Ciebie.
  3. Nie pisz kodu po polsku, tj. nie nazywaj baz, tabel, kolumn, zmiennych itd. po polsku. Wprowadza to zamieszanie, szczególnie, że ludzie mają tendencję do mieszania i raz będzie "hasło", raz "password" i sam już nie wiesz potem co używasz.
  4. To jest dziurawy kod (tak, w 5 linijkach zrobiłeś megadziurę!) - zdecydowanie - najpierw podstawy, potem bazy danych.
  5. Jeżeli jakikolwiek poradnik do PHP i baz używa funkcji mysql_ albo mysqli_ to to jest zły poradnik, pisany przez kogoś o wiedzy niewiele większej od Ciebie i unikaj takich.
  6. No i równie ważne: jeżeli napisałeś choć jedną linijkę której nie rozumiesz - nie pisz kolejnej. To jak przepisywanie zadań z matmy z tablicy - masa znaczków, na początku jasnych i logicznych - ale jeżeli któregoś etapu nie zrozumiesz - to cała reszta nic więcej Ci już nie daje. Nie będziesz w stanie powtórzyć tego później.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1