Wątek przeniesiony 2016-06-22 02:46 z Edukacja przez somekind.

Który język wybrać - C czy C++?

0

Temat wałkowany wiele razy, niektórym ciśnienie podskakuje jak takie tematy widzą ale do rzeczy, i tu pytanie kieruje do osób z doświadczeniem.

Na sam początek jako pierwszy jeżyk wybrać C czy C++, jakie są zalety a jakie wady rozpoczynania nauki od konkretnego języka i jak jeden język pomaga w uczeniu się następnych.

Różnice w językach są,pierwszy język wyrobi określone nawyki, złe bądź dobre ale nigdzie nie trafiłem na konkretną merytoryczną odpowiedź, zamiast tego widzę lanie wody i i przeciąganie liny bez argumentów.

2

Na sam początek jako pierwszy jeżyk wybrać C czy C++ - oba. Pozwoli Ci to poznać różnicę pomiędzy tymi językami i przekonać się jak to wszystko co było w C rozwinęło się w C++. Uczenie się obu tych języków na raz to nie jest wcale jakiś wielki problem, a satysfakcja duża, choćby z poznania czym się różni malloc od new czy free od delete :)

Polecam!

1

Zapomnij o C++.

C -> Python -> C# / java -> Haskell / kotlin / elixir

w miedzy czasie poczytaj o sql, nosql i wzorcach projektowych

0

Nie byłbym sobą gdybym nie zapytał ale czemu kolega @fasadin pisząc kurs do c++ odradza c++?
@grzesiek51114 Masz rację pod warunkiem że wszystko czasowo pogodzisz a ja przez najbliższe 3 miesiące mogę 4 godzinny dziennie tylko poświęcić na język.

0

Inaczej skonstruowane pytanie i odpowiedź sama się znalazł.
https://4programmers.net/Forum/Newbie/184458-nauka_c++_a_jezyk_c
Pozostaje siedzieć i pisać a później uzupełnić wiedzę o ++.
Dziękuję za sugestie.

0

Na początek Python. Jeśli to początek z programowaniem, to tylko Python.

A C i C++ to całkiem inne języki i wcale nie trzeba znać całkowicie jednego, by umieć drugi (w obie strony działa).

0

@koszalek-opalek Dzięki ale temat dotyczył się C i C++ nic poza tym, prosiłem o nie lanie wody a merytoryczną odpowiedź tak aby ja czy następna osoba szukająca porady, inspiracji nie musiała się dopytywać a miała kawę na ławie.
Temat został wczoraj rozwiązany i podklejony link do tematu który uważam za wystarczający.

2

Na sam początek jako pierwszy jeżyk wybrać C czy C++

To trochę dziwne pytanie. To są odrębne języki. Jeśli chcesz się uczyć C, to ucz się C, a jeśli C++ to ucz się C++.

3

Jak odpowiesz sobie na pytanie co chcesz programować, a nie w czym, to bedzie ci naprawdę łatwiej wybrać, co robić.

0

Panowie, temat zakończony dawno ale zrozumcie, produkujecie puste posty, lejecie wodę a nie o to chodzi.
@Azarien Dam ci mały przykład, znajomi uczą swoje dziecko łaciny, ludzie pytają się po co, człowiek rozumujący zda sobie sprawę że większość języków europejskich opiera się na łacinie i dzieciak będzie miał łatwiej w przyszłości w uczeniu się następnych języków.

@olesio Nie rozumiem co mogłeś poprawić jak wszystko starannie zostało oznaczone i opisane, poza # które z nawyku używam i tu mogę uderzyć się w pierś.

Dwie pierwsze odpowiedzi wyczerpały temat i tym Panom jeszcze raz dziękuję.

0

Polecacie Python a nie ma klamerek tak jak C i Javascript, to już PHP łatwiejsze. A na pytanie autora odpowiadam D lub Rust.

0

Rust to jest zdecydowanie to, czym można pochwalić się przed znajomymi

2

oczywiście wiadomo, że C i to najlepiej w wersji ANSI C99 z 1999roku.

user image

zacznij od C potem poznaj Pythona i Jave.

równolegle ofc przyda się SQL, BASH i javascript.

oprócz tego szczerze powiedziawszy to po poznaniu C , ogarnięcie parygmatu obiektowego
i jakiś tam podstaw C++ / Javy nie stanowi większego problemu. przynajmniej ja tak miałam
i w C++ na jakimś tam podstawowym poziomie też udawało mi się pisać - umiałam korzystać z <algorithm>
i wiedziałam co to funkcje zaprzyjaźnione.

ten tandem pozwoli Ci żebyś miał na chleb ->

0

Jave.

3

Znowu należało by się dowiedzieć: po co?
Zakładam, że tylko w celach edukacyjnych (programowanie, algorytmika, programowanie systemowe).

Przy tym zestawieniu odpowiedź jest dość prosta. Wybierz C.

Uzasadnienie:

  • C++ to o wiele więcej materiału do nauczenia, ma dodatkowo m.in. wyjątki, klasy, szablony, przestrzenie nazw, referencje, R-values i... STL
  • konstrukcje ww rozbudowują C, ale sam język C jest wystarczający żeby zaimplementować większość początkowych zagadnień
  • wiele języków bazuje składniowo na C, niewiele (żaden?) na C++

Gdy będziesz bardziej doświadczony, poznasz kilka języków, wtedy być może stwierdzisz że C++1z jest bardzo fajnym językiem - ale będziesz przynajmniej wiedział dlaczego.
Póki co polecam nauczyć się gołego C, potem języki z innych rodzin (choćby któryś z wymienionych wyżej).

0

Ani jeden, ani drugi.

Jakbyś naprawdę to lubił/chciał to już byś to umiał.

Małe dzieci, uczą się tego, bo chcą coś umieć, a w ogóle nic sobie z tego nie zdają sprawy co właśnie robią.
Mimo, że niewiedzą co jak co się nazywa, potrafią to zaprogramować, a ty nie wiesz czego się uczyć.

0

Na początek polecam Python.

0

@karolinaa @vpiotr Dziękuję za kolejne merytoryczne odpowiedz, takie osoby powinny się właśnie wypowiadać
@karolinaa Dla mnie temat został wyczerpany, pracuję dalej przy C a za moment dorzucę C++ i tak jak @grzesiek51114 napisał równolegle będę pracował, gdyby zabrakło czasu mogę zwolnić z C++.

@Upośledzony knór po co się wypowiadasz jeżeli nic nie wnosisz? Nie wiesz co chcę, co robię, zadałem jedno konkretne pytanie, jedno pytanie!
Teraz dam ci przykład abyś więcej podobnych głupstw nie pisał, dzieci zanim pójdą do profilowanego liceum,technikum,czy zawodówki uczą się wszystkiego na początku, studenci np architektury, medycyny, stomatologi, etc uczą się podstaw a nas sam koniec wybierają specjalizację po konfrontacji swoich planów z umiejętnościami. Tak więc nie pisz "tak bo tak" tylko "tak, nie ponieważ.../ według mnie "

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1