Java vs Javascript

0

Ktoś mi powie co jest lepsze i czym to się różni - Java czy JavaScript? Co zawiera Java czego nie zawiera JavaScript i na odwrót?

9

A dlaczego akurat te dwa języki porównujesz? Bo mają podobną nazwę? Java jest tak podobna do JavaScriptu jak minister do ministranta.

3

Java w nazwie Javascript to chłit marketingowy i są to całkowicie dwa różne języki programowania.

JavaScript was originally developed by Brendan Eich of Netscape under the name Mocha, which was later renamed to LiveScript, and finally to JavaScript. LiveScript was the official name for the language when it first shipped in beta releases of Netscape Navigator 2.0 in September 1995, but it was renamed JavaScript in a joint announcement with Sun Microsystems on December 4, 1995 when it was deployed in the Netscape browser version 2.0B3.

The change of name from LiveScript to JavaScript roughly coincided with Netscape adding support for Java technology in its Netscape Navigator web browser. The final choice of name caused confusion, giving the impression that the language was a spin-off of the Java programming language, and the choice has been characterized by many as a marketing ploy by Netscape to give JavaScript the cachet of what was then the hot new web-programming language. It has also been claimed that the language's name is the result of a co-marketing deal between Netscape and Sun, in exchange for Netscape bundling Sun's Java runtime with their then-dominant browser.

0

Javascript jest ort! staroć, teraz ma już zastępstwo jak typescipt, coffescript czy dart. Jest ES6 a niedługo wprowadzą ES7 i to będzie miły standard dla oka i normalnego pisania kodu. Java jest zbyt duża aby porównywać ją do języka w którym pisze się małe skrypty, nawet nie można ją porównać do pythona czy PHP. Jedyna jej konkurencja jest w postaci C# .NET lub języków z jej podwórka maszyny wirtualnej JVM czyli Scala, Groovy może Kotlin?

0

@scibi92, nie ale słyszałem że po każdym zakończonym zdaniu xD piszą gimbusy. Pozdrawiam Cie miło :)

0

Jak już chcesz udawać polonistę, to pisze się kropkę przed dużym A. :) Pamiętaj też że javascript to nie framework jak AngularJS, Backbone.js, Ember.js, Meteor, lub React z tym Twoim Single page Apllications. :) I najważniejsze jQuery to nie javascript, a w temacie jest tylko "javascript" wymieniony i do niego się odnosiłem. A Ty mi tu jakieś frameworki wytykasz, że piszę się z nich długie linijki kodu źródłowego.

4

Masz rację, jQuery jest napisany w Cobolu i oskryptowuje się go w Lua.

2

Java ma obiektowość opartą na klasach i interfejsach, jest silnie i statycznie typowana. JavaSctipt jest dynamicznie i słabo typowany, obiektowość ma opartą na prototypach, do polimorfizmu używasz duck typingu. W JavaScriptcie funkcje są obiektami pierwszej kategorii, masz obsługę funkcji wyższego rzędu, w Javie raczej tego nie ma (choć chyba od Javy 8 są tam lambdy). Ogólnie filozofia pisania w tych językach jest bardzo różna.

2

Java and Javascript are similar like Car and Carpet are similar.

2

Rozumiem że jak pisze aplikacje z użyciem Springa to już nie powiem że programuje w Javie tylko w Springu?
Pokrętna ta logika, próbujesz się bronić ale żałośnie to wygląda :)

0

Czym się różni java od javascript? niczym praktycznie to i to to tylko bajtkod, ale javy bajtkod ma sporo programów co przekształcają do bajtkodu dalvika i jest obslugiwany na armach i praktycznie wszystkich systemach, a bajtkod javascript każda przeglądarka obsłuży na każdym systemie ;)

0

W JavaScripcie nie ma żadnego bajtkodu.

0

@Wizzie jak tak lubisz kpić to pisz wszystko w tym swoim javascript dłuższego od kompilatorów do IDE. Ale nie myl frameworków lub języków kompilowanych do javascript z czystym pierwowzorem javasciptu. Własnie przez takich ludzi jak Ty którzy nie tolerują nowości i innowacyjności javascript długo zagości w frontendzie.
A to nie jest dobre dla rozwoju i zmian w IT.

1

Framework JSowy, to (analogicznie do innych frameworków) głównie zbiór funkcji napisanych w JSie. Dlaczego niby używanie zbiorów funkcji JSowych nie miałoby być używaniem JSa? Czyżby jedyny prawdziwy JS to ten bez użycia funkcji?

0

Ogólnie powiedziałem o wewnętrznej stronie, a zewnętrzna to system zazwyczaj aplikacja java emuluje jave i daje duży dostęp do sprzętu, a javascript emuluje przeglądarka i ogranicza dostęp do granic okna + jakieś bugi. Ale to i tak pewnie wiesz bo memonicznie to przedstawiłem więc jest to oczywiste z logicznego punktu widzenia.

0

Ale chyba zdajecie sobie sprawę że ten post został stworzony w celach humorystycznych? Na dobrą sprawę to to powinno być w dziale Humor. Byłem ciekaw waszej reakcji na tematy typu C++ vs PHP, Ruby vs Python czy Windows vs Linux. Tamten temat C# vs Java został rozwiązany - zdecydowałem się na oba języki, z czego na Unity3d i C# się skupię porządnie a Javę tak przy okazji jak będę miał czas. Dla mnie ciekawsze jest tworzenie gier niż klasycznych aplikacji.

0

Nie lepiej porównać C++ vs Rust vs D to chociaż języki kompilowane na równi, już lepiej jak byś napisał Delphi, Pascal. Ale C++ do PHP :oo
PHP 7 jest najszybsze za nim Python 3 potem Ruby 2, Node.js. Albo Go vs Vala.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1