Sprawdzenie w jakim frameworku PHP napisano stronę.

0

Czy na podstawie ogólnodostępnych kodów, które wyświetlane są w przeglądarce (zbadaj element, wyświetl źródło) można określić w jakim frameworku PHP został zaimplementowany serwis? Lub czy jest inna możliwość poza zajrzeniem do kodu źródłowego?

0

I tak i nie. Np ja korzystam z takiego frameworka którego za nic nie określisz, ponieważ wszystkie widoki są customowe. Sam framework nie dodaje nic od siebie. Myślę jednak że pewnie są jakieś inne frameworki które mają tam jakieś cechy charakterystyczne ale to nie będzie 100% reliable. Tak na prawdę większą szansę miałbyś pisząc maila do właścicieli (chory pomysł, ale mniej chory pomysł).

0

Można jest od tego wtyczka Appspector która pokazuje większość technologi w jakich została napisana strona, często nawet po stronie back endu.
https://chrome.google.com/webstore/search/appspector?utm_source=chrome-ntp-icon

0

Mam pytanie czy czat z kamerkami video, głosowy można napisać w samym HTML5 + CSS3 i do tego po stronie backendu Javascript czy wystarczy jakieś node.js?

0

@TomRidle to jakich by pan użył frameworków aby napisać taki czat HTML5 audio video bez konieczności używania wtyczki flash? Chodzi mi o to aby było użyte jak najmniej technologii do tego, czyli HTML5, CSS3, JS + Ruby? W czym się teraz pisze na rok 2016 takie mniejsze czaty jak chatonic.com?

0

Html i css to sposób wyświetlania treści na stronach, obrazków, kształtów, tekstu. Nic nie można w nich zaprogramować, to jest tylko wygląd. Css3 wprowadza animacje i kilka innych feature'ów ale to ciągle jest widok, nie można w nim nic zaprogramować. Do tego służy JavaScript. W tym języku możesz robić praktycznie wszystko co się teraz da. Np aplikację clienta takiego chatu. Do rysowania wcześniej używało się flasha albo jakiś kontrolek ActiveX. Doszły nowe technologie takie jak animacje w css3, canvas, kontrolki video i audio i kilka innych rzeczy (składnia html się troszkę zmieniła). To wszystko nazywa się mianem Html5.

Do chata potrzebujesz servera i clienta. Client może być w javascripcie. Server może być też w javascript albo w ruby'm jak powiedziałeś. Ja bym napisał w Node.js.

0

A czy w node.js dużo prościej napisać jak się zna dobrze javascript niż w ruby on rails lub django te stronę serwera? Do PHP mam xampp a do node.js też w nim testuje?

0

Jeżeli znasz javascript to myślę w node.js będzie Ci prościej wystartować niż uczyć się od nowa języka takiego jak ruby/python. Tak na prawdę do node'a musisz tylko zczaić koncepcję (wiedzieć co się dzieje, i co byś chciał żeby się działo) i sprawdzić na googlach jak to zrobić.

Na linuxie ja po prostu piszę w konsole to co ponizej i działa. Oczywiście musisz ściągnąć node'a najpierw.
nodejs skrypt.js

Jak zrobisz console.log to wypisuje się do consoli, podoba mi się to że to tak fajnie działa.

Nie jestem pewien tylko jak się widoki robi w node.js, więc to może ktoś inny Ci odpowie. Ale możesz zrobić tak że strony/widoki generuje Ci php, a nodejs tylko słucha na ajaxy. Trochę czary, ale to już inna sprawa.

0

Na przykład znalazłem taki prosty chat jak to wygląda z node.js. Ale jak PHP do tego potrzebne to już wolę pythona.
http://tutorialzine.com/2014/03/nodejs-private-webchat/

0

Czat chatonic.com jest napisany przy użyciu technologii Node.js i wydaje mi się chyba połączonej patrząc głębiej z Python + Django, co pokazuje wtyczka Weppalyzer.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1