jak dziedziczyć w qui qtcreator?

0

Witam,
czy może mi ktoś powiedzieć gdzie powinienem zmienić kod, aby klasa Gra dziedziczyła atrybuty z klasy Menu_glowne?

 
class Menu_glowne : public QMainWindow
                              ,public Gra
{
    Q_OBJECT
...

Wydaje mi się, że to powinno wyglądać w ten sposób, ale po kompilacji takiej deklaracji, program wyrzuca mi jakieś błędy
candidates are: void QWidget::show()
w module main.cpp
Programuje w qtcreatorze, ewentulnie w jaki inny sposób przekazać atrybuty z klasy Menu_glowne do klasy Gra ?

1

Qt Creator to tylko edytor, a Ty pytasz o podstawy C++. Dodałeś Gra jako dodatkową klasę bazową Menu_glowne, a nie odwrotnie.

Ogółem, nie powinieneś mieszać logiki gry i jej prezentacji dla użytkownika. Qt ma wspaniały system sygnałów i slotów - użyj go zamiast robić takie dziwne bindingi.

0

Właśnie chodzi o to, że w interfejsie gracz podaje imiona zawodników i chciałbym, żeby klasa Gra miała do nich dostęp, bo potem tworzy ranking.

0
kq napisał(a):

Qt Creator to tylko edytor, a Ty pytasz o podstawy C++. Dodałeś Gra jako dodatkową klasę bazową Menu_glowne, a nie odwrotnie.

Ogółem, nie powinieneś mieszać logiki gry i jej prezentacji dla użytkownika. Qt ma wspaniały system sygnałów i slotów - użyj go zamiast robić takie dziwne bindingi.

Teraz jak zamieniłem, to wyskakuje mi taki błąd :/

błąd:expected class-name before '{' token
 

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1