wykorzystanie zmiennej z jednej klasy w drugiej

0

W klasie pierwszej jest okienko z JTextField do podania ścieżki. W drugiej klasie jest opisane okno, w którym ma się wyświetlać zdjęcie ze ścieżki.

okno się otwiera, ale puste (całe białe), więc pewnie trzeba się odwołać do JTextField sciezka z pierwszej klasy, nie mam pojęcia jak ...

LObrazek = new JLabel(new ImageIcon(sciezka.getText()));
0

Mógłbyś podać pełen kod tych klas?
(zamiast 'code java' daj 'code=java')

0

Do konstruktora drugiej klasy przekaż referencję do pierwszej klasy i zapamiętaj w skłądowej.

DrugaKlasa(PierwszaKlasa pierwsza)
{
     this.pierwsza = pierwsza;
}
...
LObrazek = new JLabel(new ImageIcon(pierwsza.sciezka.getText()));
0

Cannot make a static reference to the non-static field OknoZaladuj.sciezka

LObrazek = new JLabel(new ImageIcon(OknoZaladuj.sciezka.getText())); 

co muszę zmienić dopisać, żeby to zaczęło działać ? jak zrobić referencje niestatyczną (dynamiczna?). ehh ta java...

1
  1. Wstawiaj kod w znaczniki `

, (bez spacji!).
2. dynamiczna referencja, to coś zupełnie innego niż niestatyczna referencja.
3. Zapewne w jakiejś statycznej (static) metodzie odwołujesz się do pola, które nie jest statyczne.

0

ok wystarczyło dodac static na początku w deklaracji zmiennej. Dzięki za pomoc.

0

Twoje rozwiązanie jest zapewne błędne. Należało usunąć słowo static w definicji metody.

0

@Renewerek- Masz gdzieś wystawiony ten kod? statyczne okna są ZŁE. Jak pokarzesz kod programu to będziemy mogli Ci coś doradzić.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1