pare prostych pytan C# visual studio

0

Robię quiz na informatykę w C# w visualu
Mam parę problemów, z którymi nie mogę sobie poradzić...

  1. StreamWriter Plik = new StreamWriter(TextBox1.Text); // co wpisać w Streamwriterze aby plik był tworzony w formacie .txt przy pomocy textboxa obok oraz był tworzony w miejscu gdzie przyszła aplikacja .exe będzie się znajdować? (chodzi o to, że jak przekażę quiz nauczycielowi w szkole, będzie mógł sobie zmieniać pytania i odp.
  2. listBox1.Items.Add(textBox1.Text); // chciałbym aby listbox pokazywal pliki .txt znajdujące się w miejscu gdzie aplikacja .exe będzie się znajdywać. Czy ta funkcja będzie "na stałe" pokazywać to co się znajduje czy tylko częściowo to co przed chwilą dodałem przy pomocy textboxa?
  3. wybieram z listboxa plik(nazwa epoki literackiej), klikam dalej(to już zaprogramowane) pokazuje się kolejne okienko gdzie nauczyciel będzie mógł dodawać dowolną ilość pytań i 4 odpowiedzi oraz zaznaczał która odpowiedz jest poprawna.(Tu mam największy problem) Próbowałem wczytywać za pomoca streamwriter, ale nie mam pojęcia jak później, przy skorzystaniu z funkcji streamreader program będzie wiedział która odpowiedź jest poprawna(próbowałem checkboxów - ale jakoś nie wyszło) oraz kiedy ma zliczyć punkty tzn raz pytań będzie powiedzmy 11 to po 11 ma zliczać punkty a raz powiedzmy 5 pytań to po 5 zliczanie punktów. Wszystko potrafiłbym zaprogramować gdyby "pytania i odpowiedzi były stałe " a tak za każdym razem inny checkbox może być, i inna ilość pytań oraz nieskończona ilość application forms(każde kolejne pytanie)
  4. mam menu. Klikam start>wybierz test>wybieram z listy test, klikam wybierz. Okno się zamyka(app.close) mam głowne okno quizu i przycisk "rozpocznij quiz" <- jak zrobić że właśnie quiz włączy się ze wcześniejszego wyboru testu?

Dodaje Screenshoty koncepcji...
Bardzo proszę o pomoc. Dopiero co zaczynam przygodę z C# i visual studio

d4b673e4b0.png
da55c80937.png
d8595f78ec.png
5f9e1be90c.png

0

Zapomniałem dodać w tym momencie tworzy się plik średniowiecze bez rozszerzenia .txt dlatego również jest wyświetlany w listboxie jako średniowiecze, a nie średniowiecze.txt

1
Zimny Szczur napisał(a):
  1. StreamWriter Plik = new StreamWriter(TextBox1.Text); // co wpisać w Streamwriterze aby plik był tworzony w formacie .txt przy pomocy textboxa obok oraz był tworzony w miejscu gdzie przyszła aplikacja .exe będzie się znajdować? (chodzi o to, że jak przekażę quiz nauczycielowi w szkole, będzie mógł sobie zmieniać pytania i odp.

Tu masz jak zapisać plik do txt: http://www.dotnetperls.com/streamwriter
Tu masz jak pobrać ścieżkę do wykonywanego pliku: http://www.csharp-examples.net/get-application-directory/
Używając Path.Combine() stworzysz ścieżkę do pliku txt w folderze z programem (zadbaj o to żeby aplikacja miała prawo zapisu w nim)

Zimny Szczur napisał(a):
  1. listBox1.Items.Add(textBox1.Text); // chciałbym aby listbox pokazywal pliki .txt znajdujące się w miejscu gdzie aplikacja .exe będzie się znajdywać. Czy ta funkcja będzie "na stałe" pokazywać to co się znajduje czy tylko częściowo to co przed chwilą dodałem przy pomocy textboxa?

Przy otwieraniu okna wczytaj listę plików *.txt z folderu z aplikacją.
Drugi link pod poprzednim cytatem + http://www.csharp-examples.net/get-files-from-directory/

1

Dopiero co zaczynam przygodę z C# i visual studio

Nie wiem jak z Twoją znajomością OOP- jeśli już znasz podstawy to może warto pomyśleć nad implementacją obiektowości do twojego programu? Stwórz klasę dla pytania i serializuj do pliku XML. Moim zdaniem to by było znacznie prostsze niż manualne ładowanie pytań z pliku tekstowego. Na dodatek będziesz miał gotowe obiekty. No i poszerzysz swoją wiedzę.

Serializacja / Deserializacja XML

0
Aventus napisał(a):

Dopiero co zaczynam przygodę z C# i visual studio

Nie wiem jak z Twoją znajomością OOP- jeśli już znasz podstawy to może warto pomyśleć nad implementacją obiektowości do twojego programu? Stwórz klasę dla pytania i serializuj do pliku XML. Moim zdaniem to by było znacznie prostsze niż manualne ładowanie pytań z pliku tekstowego. Na dodatek będziesz miał gotowe obiekty. No i poszerzysz swoją wiedzę.

Serializacja / Deserializacja XML

No chętnie bym to przeanalizowałbym, aczkolwiek deadline mam do poniedziałku i jeszcze matura w tym roku... Cały ten system nauczania to jedno wielkie wielkie g*wno(mowie o szkole) babka nam dala tydzień czasu, na C#, gdzie jeszcze wcześniej nie mielismy zadnej styczności z nim a oprócz tego mamy inne obowiązki...(czyt. matura, życie) Ehh. Na chwilę obecną chyba w takim razie pozostanę przy *.txt a w wakacje zacznę się w końcu rozwijać w kierunku tym którym chcę. C#/obj C/C++/java jeszcze dokładnie nie wiem co:)

Dziękuję za wcześniejsze odpowiedzi a ja siadam do projektu. ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1