Prosty frontend w angularze

0

Cześć.

Przymierzam się do szukania swojej pierwszej pracy jako dev, postanowiłem napisać Crud'a z użyciem jakichś popularnych technologii, dla samorozwoju i większych szans na pracę.

Technologie w jakich napisałem backend to głównie Spring Boot i Rest.

Za poleceniem jednego z użytkowników forum postanowiłem opakować całość w front (angularjs), z którym to jednak nie miałem jeszcze do czynienia.
Front będę też rozwijał w formie single page application.

No i tu zaczęły się schody :(

  1. Początkowo front pisałem w IntelliJ IDEA jednak pomimo usilnych konfiguracji IDE nie chciało współpracować z angularem, problem był z wyświetlaniem prostego hello worda w formie {{message}}, zamiast zawartości, dostawałem tag.
    Problem ten nie występował podczas używania WebStorma czy "manualnego" otwierania strony z poziomu windy(tutaj były problemy z css, ale angular działał).

  2. Cały backend działa bez problemów jak używam rest clienta, próbowałem zrobić metodę POST w angularze, jednak bez sukcesu.

Link do gita: https://github.com/sovas1/ITcontractorsManager

Jakby ktoś był w stanie sklonować repo i sprawdzić czy front działa w IntelliJ to byłbym wdzięczny.

Setup, którego używam przy projekcie:

  • IntelliJ IDEA 2016.1
  • Maven

PS: Przy okazji proszę o ocenę jakości kodu.
PS2: Czy zamieszczenie w CV tego projektu i dopisanie, że jest w fazie rozwoju to dobry pomysł? Czy jeśli uczę się javy od 3 miesięcy to mam jakieś realne szanse z takim portfolio dostać normalną pracę jako junior?

0
  1. Początkowo front pisałem w IntelliJ IDEA jednak pomimo usilnych konfiguracji IDE nie chciało współpracować z angularem, problem był z wyświetlaniem prostego hello worda w formie {{message}}, zamiast zawartości, dostawałem tag.
    Problem ten nie występował podczas używania WebStorma czy "manualnego" otwierania strony z poziomu windy(tutaj były problemy z css, ale angular działał).

Tzn. nie rozumiem. Co ci dokładnie nie działało i w którym programie?

Nie wiem jak z IntelliJ IDEA, ale jak mi coś nie działa w Webstormie (który jest w końcu oparty na IntelliJ), to albo
a) to działa, tylko trzeba to w opcjach skonfigurować (niestety produkty Jetbrainsa mają dość toporny interfejs...)
b) to kolejny bug, jakich wiele w Webstormie (ale jeśli to faktycznie bug, to można im to zgłosić - https://youtrack.jetbrains.com/ )
c) jeszcze nie dodali tej opcji, której szukasz (tu trzeba przyznać, że Webstorm jest cały czas rozwijany - np. jeszcze półtora roku temu wsparcie dla Angulara było tragiczne, a teraz kilka wersji później już jest o wiele lepsze).

0

Tak wygląda front po uruchomieniu aplikacji w IntelliJ jako @SpringBootApplication, mam kontroler, który ładuje plik html, efekt:
user image

A tak wygląda front po uruchomieniu pliku index.html w webstormie:
user image

Jak widać na fot2 odnośniki do kontrolerów angulara np. href="#addContractorToCompany" działają.
Taki efekt chciałbym uzyskać odpalając projekt w IntelliJ, żebym mógł współpracować z bazą danych (obsługiwać crud'a).

0

Też mam jedną apkę w Spring Boot (Rest API), Angular, tworzę w Intellij. Jako serwera do frontu używam sobie Node.js, chyba najprostsza opcja. Nie próbowałem wrzucać tego do JSP (bo rozumiem, że tak robisz?), nie chciałem wiązać front i back-endu.

0

@LukeJL Error: $injector:modulerr
Module Error

i drugi:
GET http://localhost:8080/scripts/script.js
zwraca 404 wiec w ogóle nie zczytuje mi mojego js

Chyba coś rzeczywiście nie tak. Spróbuje naprawić i zdam relację ;D

1

A czy w configu Spring Boota ustawiłeś sobie folder z resourcami tam, gdzie masz ten plik JS?

0

Udało się rozwiązać problem przy pomocy Bower'a. Do zamknięcia, dzięki wszystkim.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1