Slider w jQuery

0

Witam,

Zaczynam się bawić jQuery i napisałem sobie prosty slider. Pytania, które mnie nurtują:

  1. Jak sprawić aby slajder nie przeskakiwał do pierwszego skokowo tylko płynnie gdy slajdy się skończą, nie wracając w lewo, tylko w prawo?
  2. Stworzyłem funkcje slideStart() i slideStop() aby zatrzymać slider przy najechaniu na niego myszką lecz niestety nie działa i nie wiem dlaczego. Co tu może być źle? Konsola nic nie pokazuje.

main.js:

$(function(){
	
	//configuration
	var width = 720;
	var animationSpeed = 1000;
	var pause = 3000;
	var currentSlide = 1;
	
	//cache DOM
	var $slider = $('#slider');
	var $slideContainer = $slider.find('.slides');
	var $slides = $slideContainer.find('.slide');
	
	var interval;
	
	function startSlider(){
	setInterval(function(){
		$('#slider .slides').animate({'margin-left': '-='+width}, animationSpeed, function(){
			currentSlide++;
			if(currentSlide === $slides.length){
				currentSlide = 1;
				$slideContainer.css('margin-left', 0);
			}
		});
	}, pause);
	}
	
	function stopSlider(){
		clearInterval(interval);
	}
	
	$slider.on('mouseenter', stopSlider).on('mouseleave', startSlider);
	startSlider();
	
});
1

haha znam ten film :D Sam się z niego uczyłem:)

Musisz dodać zmienna interval bo ona jest zdefiniowana w srodku :D masz na zdjeciu kóre Ci podesłałem.A tego pierwszego nie wiem:)

0

Dzięki :) W sumie godny polecenia tutorial.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1