SQL Server jak ćwiczyć offline?

0

Witam,

Chcę nauczyć się SQL i T-SQL. Ściągnąłem sobie Microsoft SQL Server 2014, aby "poćwiczyć".
Czytam książkę, wybrałem sobie stronę z ciekawym kursem.
Chciałem utworzyć bazę, tabelę ...

A tu woła ode mnie połączenia:
http://i65.tinypic.com/29m3ewl.png

Jak to rozwiązać:
-z czym się połączyć?
-jak ćwiczyć nie mają połączenia z internetem?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

2

Po polsku:

http://www.sql-kursy.pl/ms-sql-kurs-instalacja-microsoft-sql-server-10.html

U Ciebie zamiast MARIUSZ_T będzie nazwa Twojego komputera, a zamiast kurs nazwa instancji z instalacji, pewnikiem MSSQLSERVER (domyślna).

0
michu_cc napisał(a):

Po polsku:

http://www.sql-kursy.pl/ms-sql-kurs-instalacja-microsoft-sql-server-10.html

U Ciebie zamiast MARIUSZ_T będzie nazwa Twojego komputera, a zamiast kurs nazwa instancji z instalacji, pewnikiem MSSQLSERVER (domyślna).

Dziękuję za wskazówkę, ale nie działa.

W okienku, do którego link wkleiłem(w pierwszym poście) w pozycji "user name" jest: POL\Rafy
Nazwę kompa w ustawieniach użytkownika mam: Rafy C (poniżej adres email dla konta użytkownika).
Wpisuję różne kombinacje:
MSSQLSERVER\POL\Rafy
MSSQLSERVER\Rafy
POL\Rafy\MSSQLSERVER
Rafy\MSSQLSERVER

MSSQLSERVER\POL\Rafy C
MSSQLSERVER\Rafy C
POL\Rafy C\MSSQLSERVER
Rafy C\MSSQLSERVER

Może ta instancja z instalacji tj. MSSQLSERVER jest inna. Gdzie to sprawdzić ?

1

Zobacz co masz w usługach (services.msc).

U mnie na przykład jest coś takiego:
864d8bb99d.png
W nawiasie masz nazwę instancji.
Jeżeli łączysz się z serwerem postawionym na tym samym komputerze możesz użyć: .\nazwa_instancji

A co autentykacji to zależy co ustawiłeś podczas instalacji.
Albo: autentykacja Windows wtedy nic nie wpisujesz, albo autentykacja SQL wtedy wpisujesz nazwę użytkownika (sa) i hasło ustalone podczas instalacji.

1

Microsoft ma przygotowaną szkoleniową bazę danych AdventureWorks idealną do tych celów

http://msftdbprodsamples.codeplex.com/

0
hipekk napisał(a):

Zobacz co masz w usługach (services.msc).

U mnie na przykład jest coś takiego:
864d8bb99d.png
W nawiasie masz nazwę instancji.
Jeżeli łączysz się z serwerem postawionym na tym samym komputerze możesz użyć: .\nazwa_instancji

A co autentykacji to zależy co ustawiłeś podczas instalacji.
Albo: autentykacja Windows wtedy nic nie wpisujesz, albo autentykacja SQL wtedy wpisujesz nazwę użytkownika (sa) i hasło ustalone podczas instalacji.

Nie przypominam sobie abym coś ustawiał przy instalacji. Nawet nie wiem gdzie to sprawdzić.

U mnie wygląda to tak:
http://i68.tinypic.com/220rkj.png

"user name" w "Connect to Server" wpisuje mi: POL\Rafy

Wpisuję:
`.\SQLWriter
Rafy\SQLWriter
Rafy\SQL Server VSS Writer
POL\Rafy\SQLWriter
Rafy\SQL Server VSS Writer

i dalej nic

1

Nie masz zainstalowanej usługi serwera (spójrz na moim screenie, powinna być pozycja SQL Server (nazwa_instancji)).
Coś "skopałeś" przy instalacji.

0
hipekk napisał(a):

Nie masz zainstalowanej usługi serwera (spójrz na moim screenie, powinna być pozycja SQL Server (nazwa_instancji)).
Coś "skopałeś" przy instalacji.

To można skopać instalację?

Myślałem że to idioto odporne.
Instalowałem dużo różnych programów, ale widać że mnie pokonał.
Czyli co, tylko odinstalować i zainstalować jeszcze raz ?

0

Jak widać można ;).

A czy w panelu sterowania w programy i funkcje masz jakąś pozycję typu Microsoft SQL Server 2014?

0
hipekk napisał(a):

Jak widać można ;).

A czy w panelu sterowania w programy i funkcje masz jakąś pozycję typu Microsoft SQL Server 2014?

Program normalnie się uruchamia a tak wyglądają elementy zainstalowane:
http://i68.tinypic.com/28amgxi.png

0

Znajdź w starcie program "SQL Server Configuration Manager" i pokaż co tam masz w poszczególnych gałęziach.

0
hipekk napisał(a):

Znajdź w starcie program "SQL Server Configuration Manager" i pokaż co tam masz w poszczególnych gałęziach.

0

Czy to jest program "SQL Server Configuration Manager"? - hipekk 8

To jest SQL Management Studio

1

Czyli na prośbę "Znajdź w starcie program "SQL Server Configuration Manager" i pokaż co tam masz w poszczególnych gałęziach." znajdujesz "SQL Management Studio"...
Pomijając że nie pokazałeś programu tylko pozycję w menu start...

0
hipekk napisał(a):

Czyli na prośbę "Znajdź w starcie program "SQL Server Configuration Manager" i pokaż co tam masz w poszczególnych gałęziach." znajdujesz "SQL Management Studio"...
Pomijając że nie pokazałeś programu tylko pozycję w menu start...

Nie zrozumiałem polecenia "znajdź w starcie".
O jaki start chodzi?
Ok już chyba wiem.
Załącznik pokazuje gałęzie

1

Pokaż zawartość Sql Server Services (oczywiście dalej mówimy o programie SQL Server Configuration Manager)

0
hipekk napisał(a):

Pokaż zawartość Sql Server Services (oczywiście dalej mówimy o programie SQL Server Configuration Manager)

Pusto

1

SQL brak instancji serwera - tu był podobny temat.
Zainstaluj na nowo SQL Server (wcześniej odinstaluj SQL Server 2014).

0
hipekk napisał(a):

SQL brak instancji serwera - tu był podobny temat.
Zainstaluj na nowo SQL Server (wcześniej odinstaluj SQL Server 2014).

Jeszcze dla upewnienia aby nie zrobić kolejnego "błędu blondynki". Korzystam z Windows od 1995r. i jeszcze nigdy nie miałem takiego przypadku...

Na liście w "odinstaluj lub zmień program" jest kilkanaście plików w tym SQL Server 2008, 2005.
Które wybrać?
A może inaczej odinstalować?

0

Odinstalowałem zgodnie z informacją.
Pozostało aż tyle...

Instalować jeszcze raz czy usunąć to?
Tak jak pisałem, użytkuję windowsa od około 20 lat i pierwszy raz zainstalowałem coś co się nie zainstalowało.
Ok, instalowałem jak przy większości programów. Choć przy instalacji większości dbam aby nie zainstalował się niepotrzebny program.
Teraz odinstalowałem zaznaczając w trakcie odinstalowania wszystkie dodatki i się nie odinstalowało.

0

Zaglądałeś do wątku którego link podałem w jednym z postów wyżej - prawdopodobnie siągnąłeś zły instalator, tak jak pytający z tamtego tematu.
Spróbuj zainstalować Server nie odinstalowując tego co zostało.

2
RafałC napisał(a):

Tak jak pisałem, użytkuję windowsa od około 20 lat i pierwszy raz zainstalowałem coś co się nie zainstalowało.

SQL Server to nie jest program, tylko zestaw narzędzi i dodatków, jego instalator zawiera wiele różnych komponentów. Instalować trzeba ze zrozumieniem, dokładnie czytając, zaznaczając i wybierając odpowiednie ustawienia, których jest wiele. Kompulsywne klikanie "next" to nie jest dobra metoda instalacji.

Teraz odinstalowałem zaznaczając w trakcie odinstalowania wszystkie dodatki i się nie odinstalowało.

Z tego, co widzę, zostały głównie dodatki, żadnej głównej usługi nie masz.

A logować się po instalacji na domyślną instancję SQL Servera na lokalnym komputerze najlepiej jest wpisując .. (Tak, kropkę.)

0
somekind napisał(a):
RafałC napisał(a):

Tak jak pisałem, użytkuję windowsa od około 20 lat i pierwszy raz zainstalowałem coś co się nie zainstalowało.

SQL Server to nie jest program, tylko zestaw narzędzi i dodatków, jego instalator zawiera wiele różnych komponentów. Instalować trzeba ze zrozumieniem, dokładnie czytając, zaznaczając i wybierając odpowiednie ustawienia, których jest wiele. Kompulsywne klikanie "next" to nie jest dobra metoda instalacji.

Teraz odinstalowałem zaznaczając w trakcie odinstalowania wszystkie dodatki i się nie odinstalowało.

Z tego, co widzę, zostały głównie dodatki, żadnej głównej usługi nie masz.

A logować się po instalacji na domyślną instancję SQL Servera na lokalnym komputerze najlepiej jest wpisując .. (Tak, kropkę.)

Odinstalowałem główny składnik tak jak radził Hipekk. Resztę zostawiłem.

Przeszedłem jeszcze raz instalację, bardzo uważnie, rejestrując na print screenach wszystkie etapy i efekt ten sam...
W załączonych plikach dodałem loga po instalacji.

1

No bo z tego co widzę to instalujesz jedynie MSSQL Management Studio, czyli narzędzia do zarządzania.
Wciąż nie masz zainstalowanego serwera.

0
some_ONE napisał(a):

No bo z tego co widzę to instalujesz jedynie MSSQL Management Studio, czyli narzędzia do zarządzania.
Wciąż nie masz zainstalowanego serwera.

No to już wiem o co chodzi.
W takim razie jakie narzędzie mam zainstalować?:
-SQL Server 2012,
-Windows Server 2012
-SQL Server 2014 Express
Chodzi też o to aby się nie "pogryzły"...

2

Tu jest opis tego, czym się różnią poszczególne instalatory: https://msdn.microsoft.com/pl-pl/sqlserver2014express.aspx

Moim zdaniem, powinieneś pobrać i zainstalować SQL Server 2014 Express with Tools aby mieć silnik bazy i Management Studio.

0
somekind napisał(a):

Tu jest opis tego, czym się różnią poszczególne instalatory: https://msdn.microsoft.com/pl-pl/sqlserver2014express.aspx

Moim zdaniem, powinieneś pobrać i zainstalować SQL Server 2014 Express with Tools aby mieć silnik bazy i Management Studio.

Dziękuje bardzo !

Jak widzę nie tylko ja chciałem jechać bez silnika ;-)

0

To jeszcze pomęczę pytaniem.
Jakie minimalne komponenty (do nauki SQL) z poniższej listy instalacyjnej SQL Server Express 2014 ściągnąć. Mam zainstalowany SQL Management Studio.
Chodzi mi o to aby nie instalować niepotrzebnych rzeczy, bo na komputerze i tak mam więcej "sprzętu" niż talentu, a nie chcę go spowalniać/zaśmiecać.

https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=42299
Express 32BIT WoW64\SQLEXPR32_x86_ENU.exe 149.9 MB
Express 32BIT\SQLEXPR_x86_ENU.exe 168.4 MB
Express 64BIT\SQLEXPR_x64_ENU.exe 196.7 MB
ExpressAdv 32BIT\SQLEXPRADV_x86_ENU.exe 1.1 GB
ExpressAdv 64BIT\SQLEXPRADV_x64_ENU.exe 1.1 GB
ExpressAndTools 32BIT\SQLEXPRWT_x86_ENU.exe 840.8 MB
ExpressAndTools 64BIT\SQLEXPRWT_x64_ENU.exe 833.2 MB
LocalDB 32BIT\SqlLocalDB.msi 36.6 MB
LocalDB 64BIT\SqlLocalDB.msi 43.1 MB

3

Jeśli już masz Management Studio, to do kompletu brakuje Ci tylko silnika bazy danych, czyli samego Express.

0
somekind napisał(a):

Jeśli już masz Management Studio, to do kompletu brakuje Ci tylko silnika bazy danych, czyli samego Express.

czyli tego?:
ExpressAndTools 64BIT\SQLEXPRWT_x64_ENU.exe 833.2 MB
czy coś więcej z lity powyższych plików.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1