OpenPictureDialog - rozsz .lnk (skrót folderu)

0

Witajcie, mam pewien problem, a mianowicie przy próbie otwarcia/zaznaczenia skrótu folderu wywala mi błąd (jak zrobić, aby ten skrót był otwierany jako folder, a nie bezpośrednio jako plik?).

user image

użyty kod:

begin
  OpenPictureDialog1.Options := [ofFileMustExist];
  if OpenPictureDialog1.Execute then Image2.Picture.LoadFromFile(OpenPictureDialog1.Filename)
end; 
0

W opcjach OpenPictureDialog1.Options masz nie pamiętam jak się nazywa ale jedyna *Link*

0
_13th_Dragon napisał(a):

W opcjach OpenPictureDialog1.Options masz nie pamiętam jak się nazywa ale jedyna *Link*

Pozmieniałem all co się dało (nawet te które nie miały żadnego powiązania), a i tak dalej to samo;/

user image

0

W takim razie jest tylko jedno wytłumaczenie kompilujesz nie to co odpalasz.

0
_13th_Dragon napisał(a):

W takim razie jest tylko jedno wytłumaczenie kompilujesz nie to co odpalasz.

Według mnie takie rozwiązania odpada;p

kompilacja PRZED zmianami wartości w opcjach:
user image

kompilacja PO zmianami wartości w opcjach:
user image

0

Nadal masz to: OpenPictureDialog1.Options := [ofFileMustExist]; w kodzie?

0

Przy okazji, @pewi - tak jak podałeś, wcale nie dołącza się enuma do istniejącego (nie)pustego zbioru; Aby dodać nowy enum, bez nadpisywania zbioru, nalezy go dodać:

OpenPictureDialog1.Options := OpenPictureDialog1.Options + [ofFileMustExist];

Krócej było by zastosować procedurę Include, jednak Options to właściwość i nie można jej zastosować.

0
_13th_Dragon napisał(a):

Nadal masz to: OpenPictureDialog1.Options := [ofFileMustExist]; w kodzie?

Po wywaleniu bez zmian;/

Stworze na szybko wszystko od nowa, może gdzieś po drodze się coś ...

furious programming napisał(a):

Przy okazji, @pewi - tak jak podałeś, wcale nie dołącza się enuma do istniejącego (nie)pustego zbioru; Aby dodać nowy enum, bez nadpisywania zbioru, nalezy go dodać:

OpenPictureDialog1.Options := OpenPictureDialog1.Options + [ofFileMustExist];

Krócej było by zastosować procedurę Include, jednak Options to właściwość i nie można jej zastosować.

Ok dzięki:) na przyszłość będę pamiętał.

0

Dobra nieważne już:p

Jak kompiluje i odpalam w Delphi aplikacje to nie działa, po odpaleniu skompilowanego pliku .exe działa prawidłowo -- ktoś mi może wytłumaczyć z jakiej to przyczyny się tak dzieje? (brak jakichś bibliotek?)

5

Panowie tyle dyskusji o praktycznie nie istniejącym błędzie? Ten błąd pojawia się tylko w czasie pracy pod IDE a jak komuś tak bardzo przeszkadza to moze EInvalidGraphic dodać do wyjątków np. w Delphi 7 Tools -> Debugger Options zakładka Language Exceptions -> Add.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1