Nauka C++, do jakiego momentu?

0

Witam, na wstepie - z nieznanych mi przyczyn moj "swietny" smartfon nie pozwala mi uzywac funkcji szukaj, wiec jesli temat podobny istnieje,poprosze linka/przeniesienie.

A więc, ucze sie jezyka C++ (to moj 1 jezyk).
Strukturalny mialem w 1 sem studiow, obiektowy ("zaawansowany") bede mial na 3 takze,staram sie krok po kroczku edukowac w tym kierunku. Docelowo chcialbym pisac w Javie/JS.

Założylem sobie nauczenie sie podstaw C++ i przejsc potem do.javy/js. Pytanie tylko
Do jakiego momentu robic C, zeby potem przesiasc sie komfortowo w docelowy jezyk.

Chce nauczyc sie(w C++): referencja,wskazniki,sortowania,struktury,funkcje, co nieco dzialu "preprocesor", klasy, konstruktory, dziedziczenie - jednym zdaniem miec skila do napisania takich gier jak kolko i krzyzyk, arkanoid z jakims tam gui. A potem wspomna J....

Czy zgadzacie sie z moim pomyslem?

4

Czy zgadzacie sie z moim pomyslem?

nie

C++ ma sie nijak do Javy.
Jezeli chciales nauczyc sie jak "pod spodem" dziala to wszystko trzebabylo uczyc sie C a nie C++
Ja bym od razu przeszedl do javy

0
fasadin napisał(a):

Czy zgadzacie sie z moim pomyslem?

nie

C++ ma sie nijak do Javy.
Jezeli chciales nauczyc sie jak "pod spodem" dziala to wszystko trzebabylo uczyc sie C a nie C++
Ja bym od razu przeszedl do javy

Nie zgadzam się z przedmówcą. Składania Javy jest oparta o C\C++. Po drugie, dobrze jest się najpierw nauczyć czegoś nie obiektowego. Ja bym rekomendował Pascal'a. Ja przeszedłem taką drogę Pascal -> C -> C++ -> Java.

5

@pioflor

widac ze nie znasz ani C++ ani javy i po prostu piszesz glupoty. Skladnia to nie wszystko
A co z garbage collectorem? A co z managment code? Czy w javie mozesz napisac funkcje po za klasa? Jest duzo wiecej roznic...

a w ogole taka sciezka
Pascal -> C -> C++ -> Java.
to juz w ogole paranoja. To moze niech jeszcze dorzuci pythona, perla, php, bo bedzie sie uczyl js? WTF

3

Nawet w Wikipedii jest wpis na temat C++ a Javy:
https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_Java_and_C%2B%2B#Language_specification

Jak chcesz się uczyć Javy to ucz się Javy a nie C++, to samo tyczy się JSa.

0

@fasadin

fasadin napisał(a):

@pioflor

widac ze nie znasz ani C++ ani javy i po prostu piszesz glupoty. Skladnia to nie wszystko
A co z garbage collectorem? A co z managment code? Czy w javie mozesz napisac funkcje po za klasa? Jest duzo wiecej roznic...

a w ogole taka sciezka
Pascal -> C -> C++ -> Java.
to juz w ogole paranoja. To moze niech jeszcze dorzuci pythona, perla, php, bo bedzie sie uczyl js? WTF

Ażebyś wiedział, że po drodze uczyłem się Python i nawet MATLAB'a :)
Tak, to prawda nie znam Javy, ale chętnie minie zatrudniają jako Java Developer. Może po prostu nie trzeba znać Javy, aby być Java Developer :), ale pouczyć się kilku języków zawsze warto.

0

Jest grupa języków, których zawsze warto się uczyć. Jest też grupa takich, których nie warto się uczyć z wyjątkiem kilku sytuacji. Do tych właśnie należy C++.

0

Podejscie bez sensu. Nauczyć się musisz programować, język to tylko sposób wyrażania tego czego się nauczyłeś. Oczywiście w jednych językach wyraża się to łatwiej w innych trudniej, ale nie to jest istotne. Skoro napisałeś, że uczysz się C, to tego arkanoida/kolko i krzyzyk i cokolwiek tam innego w GUI napisz w tym C. Co stoi na przeszkodzie?

0

Chcę nauczyć się C/C++ tylko na tyle na ile musze ( 3 sem - prog obiektowe C)
Poprosotu nie wiem do jakiego momentu uczyć się samemu teraz (2 sem) C, zeby
nie pojsc za daleko i marnowac czasu, ktore chcę poświęcić na Jave :)

Jestem troche zdziwiony waszymi opiniami, ""** doktor mag inż**"" stwierdził ,że oczywista oczywistość
C --> Java.

0

C-> Java, to tak samo jak języki Niemiecki -> Polski , bo przecież to i to wywodzi się z języków indoeuropejskich...

1

Odpowiedź najprostsza: Jeżeli chcesz się uczyć Javy, to ucz się Javy. Składnia jest oparta w dużej mierze na C czy C++, ale to przecież zupełnie inny język i zupełnie inne podejście. C to język strukturalny, koniec kropka. Java to język obiektowy i zupełnie inaczej przedstawiasz w nim rzeczywistość niż w C. C++ ma też sporo różnic, o których jako programista Javy możesz nie myśleć (wskaźniki, wycieki pamięci etc.).

1

C --> Java?
czy
C++ --> Java?

tak czy inaczej oba sa bez sensu. Rownie dobrze mozna napisac
Asm --> Haskel (bo wszystko zaczelo sie od Asm)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1