Tworzenie obiektu i przypisanie zmiennej nie działają.

0
Class Auto
{
           public static  void main (String args[])
{
            int predkosc;
             Auto audi = new Auto()
              audi.predkosc = 100;
           System.out.print ("prędkość auta wynosi " + audi.predkosc);


}
}   


Uczę się. Utworzyłem obiekt Auto i zapisałem go w zmiennej audi. Stworzylem pole prędkość. Przypisalem pole do obieku. Ale to nie działa. Dlaczego.?

0
  1. Zapoznaj się z pojęciem formatowania kodu: http://4programmers.net/Forum/998482
  2. Java jhak większość języków jest case-sencitive czyli class to nie to samo co Class
0

Nie bardzo rozumiem co chcesz osiągnąć, ale może warto oddzielić klasę auto od klasy głównej zawierającej metodę main, wtedy pole prędkość deklarujesz w klasie auto i będziesz miał jakąś namiastkę obiektowości, bo tak to nie wiadomo co to jest.

0

Zmieniłem i mam komunikat unknow vield predkosc

0

Jak tworzę w oddzielnej klasie pola to wszystko działa.

1
  1. Zrób klasę jakąś ogólną z której będziesz uruchamiał swoją aplikację, np. Wypożyczalnia.
  2. Dodaj w tej klasie metodę statyczną main ale jeszcze jej nie wypełniaj.
  3. Utwórz na nowo klasę Auto i w niej zadeklaruj pole prędkość.
  4. W metodzie main klasy Wypożyczalnia tworzysz instancję klasy Auto, tak jak to zrobiłeś powyżej.
  5. Ustaw mu wartość pola prędkość i odczytaj. Musi chodzić.

Ps. Poczytaj trochę o formatowaniu kodu.

0
suchyq napisał(a):

Zmieniłem i mam komunikat unknow vield predkosc
O tym jest punkt pierwszy z http://4programmers.net/Forum/1228271. Bo nie widzisz co czynisz.

class Auto
  {
   int predkosc;
   public static void main (String args[])
      {
       Auto audi=new Auto()
       audi.predkosc=100;
       System.out.print ("prędkość auta wynosi "+audi.predkosc);
      }
  }
0

Czyli podsumowując żeby działało muszę mieć 2 klasy i w jednej musi być pole a w drugiej obiekt. Bo jak pole i obiekt jest razem to błąd tak?

0

Dlaczego int prędkość jest nad public static void main?

0

Bo ma być polem a nie zmienną lokalną.

0

Dziękuję, wyjaśniło mi się.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1