Jak zadeklarować zmienną do pobrania koloru?

0

Jestem kompletnie początkującym w zakresie programowania. Jak zadeklarować zmienną kolor ? I co napisać w scanf, aby ta zmienna się zadeklarowała?

1
22robert napisał(a):

Jak zadeklarować zmienną kolor ?
np: int kolor;

22robert napisał(a):

I co napisać w scanf, aby ta zmienna się zdeklarowała?
Nie da się czegoś wpisać w scanf tak aby jakakolwiek zmienna się zadeklarowała. Natomiast co do zdeklarowania http://sjp.pwn.pl/sjp/zdeklarowac-sie;2545179.html to zmienna raczej tego nie potrafi.

2

Jak zadeklarować zmienną kolor ?
A jakiego ma być typu?

I co napisać w scanf, aby ta zmienna się zdeklarowała?
Nie masz pojęcia, co to znaczy zadeklarować, prawda?

0

właśnie nie wiem jaki to jest typ ,a program ma sie pytac uzytkownika o kolor, i wyswietlic wpisany kolor

0

Co znaczy: - "wyswietlic wpisany kolor" - ?

0

no ,że pokazuje co uzytkownik wpisał np. czerwony

2
char kolor[32];
printf("Podaj kolor: ");
scanf("%31s",kolor);
printf("Podano kolor %s\n",kolor);
0

Aby wyprzedzić nie potrzebną dyskusję.

Nie da się scanf-em pobrać od tak koloru bez wcześniejszej implementacji obsługi podanych parametrów w programie.

0

@22robert: odpiszę w postcie, a nie w komentarzu, bo te są często olewane. Jeszcze jeden taki wątek z głupimi - zbędnymi tagami i nic nie wnosząca nazwa tematu. A poleci to do kosza za brak czytelności. Nie ważne czy początkujący czy nie. Szanujmy czytelników.

0

ma wyświetlać kolor? Pobaw się WinAPI: http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-WinAPI-C++/167
I to będzie mniej więcej tak wyglądało:
http://pastebin.com/Y7dPkxuP

I nie do końca rozumiem:

I co napisać w scanf, aby ta zmienna się zadeklarowała? 

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1