Jak to jest z tym "switchem"?

0

Witam, panstwa
Czy ktos powiem mi jak to do konca jest z tym switch case?
Mam na przykład:

for(a; a++<--h; a++)

To czy:

  1. Warunek porywnywalny to: a < g
  2. Do switch'a wchodzi b?
  3. Po wykonaniu odpowiednich case zwiekszamy b na c i nastepnie juz porownujemy drugi raz warunek c < f
  4. Do switch'a wchodzi d i wykonuje tam swoje case
  5. Tera porownujemy e < e wiec warunek nie spelniony?
    Dobrze rozkminione?
    Druga sprawa jak to jest z wykonywaniem case
    jezeli zalozmy wbije do for'a b i mamy tak:
case b: 
printf("siema");
case c: 
printf("elo");
break;
default:
printf("siemanko");
break;

To czy case sa wykonywane do pierwszego break? A jezeli break nie wystepuje to do samego konca?
Dobrze mysle chlopy?

1
Blue_Carpet napisał(a):

Mam na przykład:

for(a; a++<--h; a++)

To czy:

  1. Warunek porywnywalny to: a < g
    Żadnego switcha nie widzę. Ani g.

To czy case sa wykonywane do pierwszego break? A jezeli break nie wystepuje to do samego konca?
Dobrze mysle chlopy?
3x tak.

2
  1. Rozumiem że dla ciebie h-1 = g ? Więc tak
  2. Jeśli w tej pętli masz switcha to wartość zmiennej a będzie wynosiła a+1 czyli twoje b jak zgaduje..
  3. Tak
  4. Tak.
  5. Nie chce mi się sprawdzać ale pewnie tak.
  6. Tak.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1