roznica między int a int32_t

0

witam jaka jest róznica w takim przypadku np int a int32_t

2

To zależy od tego na jakiej architekturze siedzisz. int32 to na pewno jest 32 bitowy int, a sam int juz niekoniecznie.

0

Zgodnie ze standardem sizeof(int) >= sizeof(char). Tylko tyle masz zapewnione (pamiętaj, że sizeof(char) == 1 zawsze). Natomiast int32_t zawsze będzie 32 bitowy niezależnie od platformy.

3

Różnic jest kilka.

  • int musi być. int32_t nie musi, jeżeli implementacja nie obsługuje tego typu.
  • int ma co najmniej 16 bitów, int32_t ma na pewno 32.
  • int używa nie wiadomo jakiego sposobu zapisu liczb ujemnych, int32_t na pewno używa 2's complement i nie ma żadnych bitów, które nie uczestniczyłyby w zapisie (nie ma padding bits).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0