Losowanie elementów

0

.

2

http://stackoverflow.com/questions/5383498/shuffle-rearrange-randomly-a-liststring
Po czym pobierasz 6 pierwszych, oraz 6 kolejnych.

            int[] tb = new int[] { -1, -1, -1, -1, -1, -1, -2, -2, -2, -2, -2, -3, -3, -3, -4, -4, -5, 1, 1, 1, 1, 1, 2, 2, 2, 2, 3, 3, 3, 4, 4, 5 };
            Random rnd = new Random();
            tb = tb.ToList().OrderBy(item => rnd.Next()).ToArray();
            for(int i=0;i<5;++i) Console.Write(" " + tb[i]);
            Console.WriteLine();
            for(int i=5;i<10;++i) Console.Write(" " + tb[i]);
            Console.WriteLine();
            Console.ReadKey();
0

On ma w tych tablicach powtarzające się wartości, więc zanim zrobi na nich shuffle i wybierze 5 pierszych elementów, musi jeszcze usunąć powtórzenia chociaż znając "wspaniały" język C#, będzie trzeba do tego specjalnie napisać funkcje

1

Według tego co rozpisał to wartości mogą się powtarzać.

A żeby usunąć duplikaty to musi użyć złowrogiej metody Distinct(), jak widać nie taki "wspaniały" ten C#.

0

some_ONE ma rację. Wartości przekazywane do tablic 5 elementowych mogą się powtarzać.

0
emkogniew napisał(a):

... do tablic 5 elementowych ...

  • to czemu widzę 6 elementów?
0

Pomyłka ma być 5 elementów, ale zasada będzie ta sama. Dzięki za uwagę.

0

Chwilę analizowałem kod umieszczony przez _13th_Dragon i wielkie dzięki za pomoc.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1