Wątek przeniesiony 2015-12-12 16:36 z Webmastering przez dzek69.

Dwa elementy select z tą samą nawą

0

Siemanko.
Uczyłem się kodować pisząc stronę, która generuje mi dwa różne obrazki. Najpierw wybieram sobie typ (1 czy 2), a później za pomocą jquery wyświetlam na stronie zawartość pojemnika z odpowiednim selectem (zmieniam display z none na block). Problem polega na tym, że jak można zauważyć na dole wartość idzie do dwóch zmiennych (dwa bgnumber, nie wiem jak to poprawnie nazwać). Ma ktoś jakiś pomysł jak zrobić to tak, aby były dwa elementy select, a wartość szła tylko do jednego bgnumber? Coś jak nadawanie pustej zawartości w drugim select przy wybraniu czegoś w pierwszym, albo sam nie wiem. Szukałem rozwiązania po google, ale niestety nic nie mogłem znaleźć.

Podgląd: http://jsfiddle.net/4rp7L2k1/4/

0

Tak prosty problem opisać tak niezrozumiale to trzeba mieć talent.

Rozumiem, że chcesz wybrać opcję albo w jednym, albo w drugim select? Jeżeli wybiorę coś w jednym, to to w drugim przestaje mieć znaczenie?

0
dzek69 napisał(a):

Tak prosty problem opisać tak niezrozumiale to trzeba mieć talent.

Rozumiem, że chcesz wybrać opcję albo w jednym, albo w drugim select? Jeżeli wybiorę coś w jednym, to to w drugim przestaje mieć znaczenie?

No niestety, brakło mi odpowiednich słów. :d
Tak, dobrze mnie zrozumiałeś. Dodatkowo, żeby z linku znikała ta druga zmienna czy tez nie była w ogóle brana pod uwagę.

1

Lepiej zrób to wewnątrz kodu po stronie klienta.
Zawsze możesz nie nadawać żadnej nazwy tym select'om; zrobić ukryte pole o tej nazwie co mieli te select'y; po zmianie wartości w select'ie odpalać JS w którym zmieniać odpowiednio wartość ukrytego pola.

0
_13th_Dragon napisał(a):

Lepiej zrób to wewnątrz kodu po stronie klienta.
Zawsze możesz nie nadawać żadnej nazwy tym select'om; zrobić ukryte pole o tej nazwie co mieli te select'y; po zmianie wartości w select'ie odpalać JS w którym zmieniać odpowiednio wartość ukrytego pola.

Mógłbyś mnie jakoś na to naprowadzić? Da radę później pobrać wartość do PHP?

1

Na co naprowadzić? Jak zrobić dwa select z różnymi nazwami czy na to haj zrobić ukryte pole?

0
_13th_Dragon napisał(a):

Na co naprowadzić? Jak zrobić dwa select z różnymi nazwami czy na to haj zrobić ukryte pole?

Właśnie nie mam zielonego pojęcia o co ci chodzi z tym ukrytym polem. :)

1
<input type="hidden" name="jakasnazwa" value="jakaswartosc">
0
_13th_Dragon napisał(a):
<input type="hidden" name="jakasnazwa" value="jakaswartosc">

Wielkie dzięki! W ogóle nie słyszalem o takim typie inputa. Bardzo mi tym pomogłeś. :)

0

Z pomocą google zrobiłem coś takiego: http://jsfiddle.net/4rp7L2k1/5/
Jak teraz sprawić, żeby .change() reagowało również na drugi select?

0

Przypisać zdarzenie również drugiemu elementowi.

0

@Tumeg - zdarzenie jest, tylko po zdarzeniu gość szuka jeszcze raz elementów od nowa.

https://jsfiddle.net/4rp7L2k1/7

0
Tumeg napisał(a):

Przypisać zdarzenie również drugiemu elementowi.

U mnie zdarzenie change odnosi się do opcji zaznaczonej z klasy bgnr, którą przyjmują obydwa elementy. Chyba, że czegoś tutaj nie zrozumiałem.

0

Dokładnie Dzek.
Dzięki wielkie, jestem ci wdzięczny! :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1