ifdef jak usunąć poprawnie z else

0

witam w jaki sposób mogę usunąć tego ifdefa żeby kod działał bez niego

#ifdef CVS_DAY_CYCLE
			msg.AddByte(game->getLightLevel());
#else
			msg.AddByte(0x6F); //LIGHT LEVEL
#endif //CVS_DAY_CYCLE
			msg.AddByte(0xD7);//light? (seems constant)

próbowałem
msg.AddByte(game->getLightLevel());
else
msg.AddByte(0x6F); //LIGHT LEVEL
msg.AddByte(0xD7);//light? (seems constant)
ale wywala error

0

Przeczytaj sobie o dyrektywach #ifdef #else i #endif
http://guidecpp.cal.pl/cplus,directives

0

zadeklaruj zmienna CVS_DAY_CYCLE
ustaw jej wartosc
zrobic tam normalnego ifa

tylko po co chcesz usuwac tego ifdefa?

0

przeczytałem i troche nie zrozumiałem
#else
//moduł niezdefiniowany!:
czyli że beż ifdefa działa?

0
fasadin napisał(a):

zadeklaruj zmienna CVS_DAY_CYCLE
ustaw jej wartosc
zrobic tam normalnego ifa

tylko po co chcesz usuwac tego ifdefa?

bo chce bardziej czytelny kod

  • sypie strasznymi errorami na visualu
    a bez ifdefa czyta kod dobrze tylko w niektórych ifdefach mam else
0

moja krysztalowa kula mowi ze cos spieprzyles, zapewne przy deklaracji

pozbycie sie ifdefu nie sprawia ze kod jest czytelniejszy... odpowiednie ide powinno zaciemnic kod ktory nie jest uzywany.

0
fasadin napisał(a):

moja krysztalowa kula mowi ze cos spieprzyles, zapewne przy deklaracji

pozbycie sie ifdefu nie sprawia ze kod jest czytelniejszy... odpowiednie ide powinno zaciemnic kod ktory nie jest uzywany.

if(CVS_DAY_CYCLE)
msg.AddByte(game->getLightLevel());
else
msg.AddByte(0x6F); //LIGHT LEVEL

		msg.AddByte(0xD7);//light? (seems constant)

zrobiłem to tak może być?

tak jest zaciemniony ale wyskakują errory ze xxx not declare i mam pełno tego jak próbuje skompilować na visualu
też mam pare 'class Game' has no member named 'Server'
a bez tych ifdef nie wywala tego

2

To co wkleiłeś (na początku) jest ok! To co teraz kleiłeś (równo z moim postem), wygląda bezsensu.
Więcej kontekstu do tego kodu (więcej kodu) i na miłość boską zrób copy paste tekstu błędu zgłaszanego przez kompilator.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1