Wątek przeniesiony 2015-12-02 18:38 z Webmastering przez dzek69.

Div nie reaguje na CSS.

0

Witam. Otóż mam pewien problem z divami, a mianowicie nie mogę ich ustawić za pomocą "float: left", nie reagują na to.

<html lang="pl">
<head>
	<title>.</title>
	<!--<script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/2.1.4/jquery.min.js"></script>-->
	<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css">
</head>
<body>
	<div id="con">
		<div id="menu">
			<a href="a.html">MENU</a>
		</div>
		<div id="img_con">
			<div class="img">
				AAAA
			</div>
			<div class="img">
				BBBB
			</div>
			<div class="img">
				CCCC
			</div>
			<div class="img">
				DDDD
			</div>
			<div class="img">
				EEEE
			</div>
		</div>
	</div>
</body>
</html>
body {
	font-size: 13px;
	color: #919191; 
	background-color: #232323;
	float: left;
}

a, a.visited, a.href {
	border: none;
	color: #919191;
	text-decoration: none;
}

#con {
	margin-left: auto;
	margin-right: auto;
	width: 1000px;
	float: left;
}

#img_con {
	width: 850px;
	margin: 5px;
	float: left;
}

#menu {
	width: 150px;
	float: left;
}

#footer {
	height: 15px;
	width: 100%;
	clear: both;
}

.img {
	height: 315px;
	width: 215px;
	margin: 15px;
	outline: 2px solid #086D99;
	background-color: #FFFFFF;
}

img {
	height: 315px;
	width: 215px;
}

Ktoś wie może gdzie jest błąd

0

Nie uwzględniłeś marginesu w szerokości diva o id img_con:

#img_con {
    width: 840px; /*tutaj zmniejszyłem szerokość diva o 10*/
    margin: 5px;
    float: left;
}
0

Nadal nic. Divy ciągle nie reagują na "float: left".

0

Jeśli chcesz by wszystko było obok siebie to usuń "float: left" z #img_con i daj dla klasy img

0

To ciekawe, sprawdź tutaj: http://cssdeck.com/labs/fyw38rav
Jak widać zmieniłem tylko szerokość diva img_con i float: left; działa.
No chyba, że coś źle zrozumiałem.

0

Napisałeś, że masz problem z divami i że nie możesz ich ustawić, ale nie napisałeś, o które konkretnie divy Ci chodzi i jak je chcesz ustawić.
Daj więcej szczegółów, co chcesz osiągnąć, a na pewno się znajdzie rozwiązanie :)

[Adam]

0

Elemeny
#img_con
oraz
.img
muszą mieć ustawione display: inline-block
Div'y są blockami i zajmują całą przestrzeń w linii dlatego nie działa Tobie float: left, bo nie mają się jak ułożyć jeden obok drugiego.
Tutaj masz przykład: https://jsfiddle.net/5a67h5pw/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1