Losowanie liczb z danego zakresu

0

Witam, napisałem taki oto kod

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <time.h>



int main(int argc, char *argv[])
{
 int a, b, c ,i;

 printf("Podaj ile liczb wylosowac:");
 scanf("%d", &a);
 printf("Podaj zakres losowanych liczb od:");
 scanf("%d", &b);
 printf("Podaj zakres losowanych liczb do:");
 scanf("%d", &c);
 srand(time(NULL));
 for(i=1; i<=a; i++){
          printf()
          } 
  system("PAUSE");	
  return 0;
}
 

lecz nie mam pojęcia co wpisać w ostatnim printf. Do tego nie jestem pewien czy resztę napisałem poprawnie. Jeśli ktoś mógłby pomóc byłbym bardzo wdzięczny.

1

Reszta wygląda ok (poza formatowaniem), tylko z reguły iteruje się od zera, z warunkiem mniejszości (czyli for(i = 0; i < a; ++i) w tym przypadku), ale to co napisałeś zadziała tak samo dobrze

Musisz wywołać funkcję rand() i za pomocą operacji modulo i dodawania doprowadzić wynik do wartości z oczekiwanego zakresu.

0

Dziękuję lecz pierwszy raz używam funkcji rand(), do tego jestem totalnym newbie i nie do końca wiem jak to poprawnie zapisać. Czy mógłbyś napisać mi gotowego printf'a który zadziała w moim przypadku?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1