Jak używać CSS w PHP

0

Cześć. Uczę się PHP i potrzebne mi jest, żeby w skrypcie PHP można było wstawić CSS. Na przykład: Jeżeli ktoś coś źle wpisze w formularzu, ramka pola tekstowego zmieni się na czerwony. I żeby wszystkie kąty ramek zaokrąglić. W jQuery jest

$(...).css("...", "...");

Jest coś takiego w PHP?

0

Nawet nie próbuj robić takich rzeczy (w jQuery to też błąd błąd) - dodawaj po prostu w wyniku dodatkową klasę do generowanego kodu html i wygląd określaj już w css.

0

Jakoś się pewnie da, ale powinno się mieszać tego. Lepiej jest w php zwrócić errory.

<?php
	$username = $_POST['username'];
	$errors = array();

	if(empty($username)){
		$errors['usernameErrMsg'] = "Your username sucks!";
	}

	if(!empty($errors)) {
		$errorsUrl = serialize($errors);
		header("Location: index.php?errors=$errorsUrl");
	}
<?php 
    if(!empty($_GET['errors']))
        $errors = unserialize($_GET['errors']);
?>
<div class="content">
    <form action="submit.php" method="POST">
        <?php if(!empty($errors['usernameErrMsg'])): ?>
            <span class="error"><?php echo $errors['usernameErrMsg'];?></span>
        <?php endif;?>
        <label for="username">Username<input type="text" name="username"></label>
    </form>
</div>

Ten kod pozostawia wiele do życzenia, ale mozesz cos w ten sposob pokombinowac. Mozesz sprobowac tez submit ajaxem i tak jak napisał mój przedmówca dodawać odpowiednie klasy w zależności od tego co Ci zwróci twój skrypt php. Moim zdaniem lepsza opcja.

0

A dało by się w PHP zrobić BOOL "login", który jest FALSE jeśli jest źle wypełniony login i napisać

<?php if(!login); ?>
<script type="text/javascript">$("ramka").css("border-color", "red");</script>
<?php endif; ?>

Najpierw jeszcze dodałbym jQuery. Zadziałałoby?

0

@Adamek161 strasznie kombinujesz. Nie rób ze swojego kodu carbonary. Jeżeli ktoś nie jest zalogowany to przekierowuj go na stronę logowania i tyle, albo przekaż odpowiedni boolean do widoku i dodaj klasę w zależnoci od wartości, nie ma sensu używać tutaj linijki skryptu.

0
Adamek161 napisał(a):

A dało by się w PHP zrobić BOOL "login", który jest FALSE jeśli jest źle wypełniony login i napisać

<?php if(!login); ?>
<script type="text/javascript">$("ramka").css("border-color", "red");</script>
<?php endif; ?>

Najpierw jeszcze dodałbym jQuery. Zadziałałoby?

z tego co mi wiadomo to <script> w echo (lub w taki sposób zmieszany z php) się nie wykona

0
Adamek161 napisał(a):

A dało by się w PHP zrobić BOOL "login", który jest FALSE jeśli jest źle wypełniony login i napisać

<?php if(!login); ?>
<script type="text/javascript">$("ramka").css("border-color", "red");</script>
<?php endif; ?>

Najpierw jeszcze dodałbym jQuery. Zadziałałoby?

Nie wiem czy wiesz, ale to samo można osiągnąć w CSS bez używania (bez potrzeby) jQuery. Dostałeś na samym początku odpowiedź, żeby dodać klasę do elementu jeżeli jest błąd i to jest jedyne poprawne wyjście.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1