Program w c# i pierwsze problemy.

0

Witam muszę część programu która sprwadza czy trójkąt jest prostokątny napisałem taką formułę :

 int a, b, c;
            Console.WriteLine("Podaj a trójkąta");
            a = Convert.ToInt32(Console.ReadLine());
            Console.WriteLine("Podaj b trójkąta");
            b = Convert.ToInt32(Console.ReadLine());
            Console.WriteLine("Podaj c trójkąta");
            c = Convert.ToInt32(Console.ReadLine());

            if (a * a + b * b = c * c)
            {
                Console.WriteLine("Trójkąt prostokątny");
            }

i tutaj wywala mi error :
The left-hand side of an assignment must be a variable property or indexer

Jestem jeszcze trochę zielony i super byłoby gdyby ktoś pokazał mi gdzie jest błąd :/

1

Poczytaj o operatorach w C#, w szczególności o operatorze porównania.

0

Dziękuję za jak najszybszą odpowiedz ! Już wiem gdzie jest błąd :)

0

Masz świadomość, że trójkąt w którym a*a + c*c == b*b lub b*b + c*c == a*a też jest prostokątny?

0

Załatwiłem to w ten sposób że a i b to będą mniejsze boki a C będzie przeciwprostokątną. Dobrze myślę ? Proszę o ewentualną poprawę.

3

Możesz zrzucić odpowiedzialność na użytkownika:
Console.WriteLine("Podaj długość przeciwprostokątnej");
c = Convert.ToInt32(Console.ReadLine());
Console.WriteLine("Podaj długość przyprostokątnej");
a = Convert.ToInt32(Console.ReadLine());
Console.WriteLine("Podaj długość drugiej przyprostokątnej");
b = Convert.ToInt32(Console.ReadLine());

Wtedy wystarczy Twój warunek.
Jeszcze dwie uwagi.
1. Oczekujesz liczb całkowitych ale użytkownika o tym nie informujesz. Może podać długość = 3,7 lub 3.7.
2. Jak użytkownik poda a = 3, b=4, c=-5, to go poinformujesz, że trójkąt jest prostokątny. A to nieprawda, taki trójkąt nie istnieje,
0

Dziękuję znowu !
Wykonam poprawki co do liczb ujemnych.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1