QT Creator - konfiguracja IDE

0

Cześć
mam problem z IDE : QT Creator. Gdy chce skompilować prosty program ( jeden slider i jeden progress bar) Wyskakuje mi błąd :-1: error: LNK1104: cannot open file 'shell32.lib'
To jest moja konfiguracja :
To jest domyślna konfiguracja z dodatkowo zainstalowanym MINGW ( 4.9.2 32 BIT). Na tym komputerze jest zainstalowany różnież Visual Studio 2015
To są narzędzia widziane w QT user image( wszystkie używają Microsoft Visual Studio Compiler ( 11 and 12 , ale też jest dostępne 14). Dodałem również do każdego z nich debugger z MINGW.

Proszę o pomoc

0

po dodaniu biblioteki recznie :

#-------------------------------------------------
#
# Project created by QtCreator 2015-10-12T13:07:04
#
#-------------------------------------------------
 
QT       += core gui
 
greaterThan(QT_MAJOR_VERSION, 4): QT += widgets
 
TARGET = progress
TEMPLATE = app
 
 
SOURCES += main.cpp\
        mainwindow.cpp
 
HEADERS  += mainwindow.h
 
FORMS    += mainwindow.ui
 
win32:CONFIG(release, debug|release): LIBS += -L$$PWD/C:/Program\ Files\ (x86)/Microsoft SDKs/Windows/v7.1A/Lib/ -lshell32
else:win32:CONFIG(debug, debug|release): LIBS += -L$$PWD/C:/Program Files (x86)/Microsoft SDKs/Windows/v7.1A/Lib/ -lshell32d
else:unix: LIBS += -L$$PWD/C:/Program Files (x86)/Microsoft SDKs/Windows/v7.1A/Lib/ -lshell32
 
INCLUDEPATH += $$PWD/C:/Program Files (x86)/Microsoft SDKs/Windows/v7.1A/Lib
DEPENDPATH += $$PWD/C:/Program Files (x86)/Microsoft SDKs/Windows/v7.1A/Lib
 
win32-g++:CONFIG(release, debug|release): PRE_TARGETDEPS += $$PWD/C:/Program Files (x86)/Microsoft SDKs/Windows/v7.1A/Lib/libshell32.a
else:win32-g++:CONFIG(debug, debug|release): PRE_TARGETDEPS += $$PWD/C:/Program Files (x86)/Microsoft SDKs/Windows/v7.1A/Lib/libshell32d.a
else:win32:!win32-g++:CONFIG(release, debug|release): PRE_TARGETDEPS += $$PWD/C:/Program Files (x86)/Microsoft SDKs/Windows/v7.1A/Lib/shell32.lib
else:win32:!win32-g++:CONFIG(debug, debug|release): PRE_TARGETDEPS += $$PWD/C:/Program Files (x86)/Microsoft SDKs/Windows/v7.1A/Lib/shell32d.lib 

nowy błąd sie pojawia:

 18:27:45: Uruchamianie kroków budowania dla projektu nienazwany1...
18:27:45: Konfiguracja niezmieniona, krok qmake opuszczony.
18:27:45: Uruchamianie "E:\Qt\Tools\QtCreator\bin\jom.exe" 
	E:\Qt\Tools\QtCreator\bin\jom.exe -f Makefile.Debug
Error: dependent 'E:\Onedrive\Programowanie\QT\nienazwany1\C:\Program' does not exist.
jom: E:\Onedrive\Programowanie\QT\build-nienazwany1-Desktop_Qt_5_5_0_MSVC2012_32bit-Debug\Makefile [debug] Error 2
18:27:45: Proces "E:\Qt\Tools\QtCreator\bin\jom.exe" zakończył się kodem wyjściowym 2.
Błąd budowania / instalowania projektu nienazwany1 (zestaw narzędzi: Desktop Qt 5.5.0 MSVC2012 32bit)
Podczas wykonywania kroku "Make"
18:27:45: Czas trwania: 00:00.
1

Z tego co widzę (googlując), to jest to dość powszechny problem. Nie używam Windows, więc nie jestem ci w stanie pomóc w 100%.
Ten ink wygląda obiecująco: http://stackoverflow.com/a/28145116/1387438

0

To nie rozwiązuje moich problemów, tzn nie moge znaleźć tego pliczku sc.exe . Natomiast dodałem zewnętrzna biblioteke ( post wyżej pokazałem co z tego wyszło i nic)

EDIT: Na linuxie bez problemów poszło z instalatora. Wnioskuje że ten kompitor od visual studio nie radzi sobie. Jednak nie wiem jak zmusić tego qt do wspolpracy z mingw.

0

up

0

A ja nie wiem dlaczego po przejściu z Arch Linux na Debian pochodne dystrybucję, QT-Creator już nie mam po Polsku? System spolonizowany, a spolszczenia nigdy do niego nie instalowałem.

0

Dodałem również do każdego z nich debugger z MINGW.

Źle. Nie będzie działać. Trzeba zainstalować Windows SDK i w instalatorze wybrać "debugging tools".
Inne komponenty można odznaczyć.

Na tym komputerze jest zainstalowany różnież Visual Studio 2015

Skoro masz 2015 a pod Qt wybrałeś 2012 to nie dziw się że nie działa.

Problem w tym że póki co nie ma jeszcze oficjalnych paczek Qt pod VS2015. Musiałbyś skompilować samodzielnie albo doinstalować VS2013.

Słowem: build Qt musi być pod ten sam kompilator co używany kompilator. Różne wersje VS to dla Qt różne kompilatory.

0

Wiec jedyne co może działać to sciągnięcie WINDOWS SDK?

0

Dla QT 5.3 dodało wersje dla MINGW. Do zamknięcia.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1