C# z mysql

0

Witam.
Jak wiadomo danych do logowania do bazy danych nie należy umieszczać w kodzie projektu.
Z jaką łączyć się bazą i w jaki sposób?

1

Jakieś RESTowe API po stronie serwera na przykład.

0
spartanPAGE napisał(a):

https://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms254494.aspx

Chodzi o zaszyfrowanie danych? Wtedy to będzie bezpieczne?

1

Nie, to nie będzie bezpieczne.
Wystarczy, że ktoś przecież włączy jakiegoś Wiresharka i już ma dostęp do danych niezależnie od tego w jaki sposób je zaszyfrujesz.

2
Min0s napisał(a)

Co oznacza 'RESTowe API'? Czy to lepsze rozwiązanie?

Ktoś Ci broni wpisać rest api w Google?
Tak, to jest milion razy lepsze rozwiązanie, jako że nie trzymasz u usera żadnych danych odnośnie bazy (ani reszty ewentualnej wewnętrznej infrastruktury), przez co technicznie jesteś bezpieczny. Praktycznie - zależy od Twojej implementacji.

Jeśli wcześniej np. miałeś w aplikacji jakieś zapytanie w stylu SELECT * FROM users, to z poziomu tego API wywołujesz stronę mój-server.com/api/users (żądanie HTTP GET), która zwraca Ci przykładowo treść w JSONie będącą listą użytkowników (i to dopiero serwer wywołuje to SELECT * FROM users przetwarzając dane i oddając wszystko gotowe).

No i możesz jeszcze dorzucić jakiś mechanizm logowania, aby nie było problemu na przyszłość.

0
Patryk27 napisał(a):
Min0s napisał(a)

Co oznacza 'RESTowe API'? Czy to lepsze rozwiązanie?

Ktoś Ci broni wpisać rest api w Google?
Tak, to jest milion razy lepsze rozwiązanie, jako że nie trzymasz u usera żadnych danych odnośnie bazy (ani reszty ewentualnej wewnętrznej infrastruktury), przez co technicznie jesteś bezpieczny. Praktycznie - zależy od Twojej implementacji.

Jeśli wcześniej np. miałeś w aplikacji jakieś zapytanie w stylu SELECT * FROM users, to z poziomu tego API wywołujesz stronę mój-server.com/api/users (żądanie HTTP GET), która zwraca Ci przykładowo treść w JSONie będącą listą użytkowników (i to dopiero serwer wywołuje to SELECT * FROM users przetwarzając dane i oddając wszystko gotowe).

No i możesz jeszcze dorzucić jakiś mechanizm logowania, aby nie było problemu na przyszłość.

Z tego co zrozumiałem:

  1. W aplikacji wywołuję stronę z zapytaniem mySQL
  2. Strona zwraca dane w postaci pliku JSON (a czy da się z XML?)

Jak spytałem wyżej; da radę z XML? Pod jakim hasłem szukać informacji nt. takiego połączenia c# z mysql?

0

W aplikacji wywołuję stronę z zapytaniem mySQL

Nie, nie, nie.

Przygotowujesz sobie po stronie serwera aplikację, która będzie na zewnątrz udostępniała tylko to co potrzebujesz u klienta, np. funkcję listowania użytkowników (/api/users), dodawania nowego, dodawanie jakichś ogłoszeń i co tam jeszcze tylko masz, ale pod żadnym pozorem nie udostępniasz nic, co pozwoliłoby wykonywać bezpośrednie zapytania do bazy danych.

Strona zwraca dane w postaci pliku JSON (a czy da się z XML?)

No tak, możesz nawet sobie jakiś własny format wymyślić, też zadziała, po prostu z dżejsonem jest łatwiej.
Dane to dane.

Pod jakim hasłem szukać informacji?

Cały czas pod hasłem rest api :P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1