Wyświetlanie kolorów w pętli

0

Witam,
mam taki problem. Utworzyłem tablicę(przykładową):

$colors = Array('Red', 'Green', 'Blue', 'Yellow');

Chciałbym to teraz w pętli for wyświetlić wszystkie kolory. Próbuję to zrobić ale mi nie wychodzi. Może ktoś pomóc z tą pętlą?

1
$colors = Array('Red', 'Green', 'Blue', 'Yellow');

foreach ($colors as $color)
	echo "$color\n";

stdout

Red
Green
Blue
Yellow

http://ideone.com/hQ1vX0

1

Nie jestem pewien czy to PHP czy JavaScript ;) (nie napisałeś o jaki język Ci chodzi, a Twój przykładowy kod jest poprawny w obu tych językach). (EDIT: nvm, najwyraźniej nie zwróciłem uwagi na tag ;>)

Pytanie też, czy chodzi Ci o wyświetlenie nazw kolorów, czy czegokolwiek pokolorowanego tymi kolorami. Założę, że to pierwsze.

PHP:

$colors = Array('Red', 'Green', 'Blue', 'Yellow');
foreach ($colors as $color) {
  // wyświetlenie
  var_dump($color);
}

JavaScript:

$colors = Array('Red', 'Green', 'Blue', 'Yellow');
for ($color of $colors) {
  // wyświetlenie
  console.log($color);
}
0

Wymyśliłem sobie takie bajer, że kolor będzie przypisywany do konkretnego numerku z rozwijanej listy. Przedstawiam kod, myślę, że zrozumiecie zamysł. Nie do końca jednak mi to wychodzi. Może ktoś mi to spróbować poprawić?

<?php 
$colors = Array('#000', '#ff0000', '#ffff00', '#ffcc00', '#ff88dd', '444fff');


echo '<select>';

for($i=0;$i<6;$i++){
	foreach ($colors as $color){
		echo '<option style="background: '.$color.';">'.$i.'</option>';
	}
}
echo '</select>';

?>
2

Co background-color?
Przetestowałeś działanie kodu?
Zarówno background-color jak i background działa tak samo, więc nie wiem o co Ci chodzi.
Chodzi o to, że wyświetla się to tak:

0
0
0
0
0
1
1
1
1
1
1
2
2
2
2
2
2
3
3
3
3
3
3
4
4
4
4
4
4
5
5
5
5
5
5

0

Na PHP słabo się znam, ale traktując kod jako uniwersalny to jak oczekujesz aby działała podwôjna pętla? Zamiast agresywnie odpowiadać poprzednikowi rusz mózgownicą. Co za problem ustawić sobie zmienną 'i' przed pętlą na jeden. Następnie zwiększać ją o jeden tylko w pętli wypisującej kolory. Myślimy i kombinujemy do bólu, a dopiero potem w ostateczności piszemy na forum.

0

$i zmienia się dopiero po wyjściu z pętli foreach
ta pierwsza petla nie jest cie do niczego potrzebna

wystarczy tyle

foreach $colors as $i => $color
1

Poradziłem sobie. Dzięki za pomoc. A tak poza tym to ja nie odpowiadam agresywnie, tylko piszę, że nie wiem o co chodzi. Po co ktoś próbuje pomagać na siłę, skoro background-color i background to jest to samo? Bez sensu ale ok. Dzięki.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1