Nowy, obiecujacy jezyk podobny do C?

0

Hej, chcialbym was zapytac, czy moglibyscie mi polecic jakis nowszy jezyk wedlug was dobry ktory jest podobny do C i bedzie dobry do rzeczy niskopoziomowych ? Taki niski jak na wysoki jezyk. To jeden jezyk a drugi to to samo pytanie jezyk podobny do C ale nowszy, i dobry do gier ?(oprocz c++ i javy)

0

Do gier nie potrzebujesz nic podobnego do C, ponieważ gry jako tako w większości wali się w językach skryptowych.
Jeśli chodzi o coś niskopoziomowego podobnego co C to będzie malutkie D, lub też jeżeli wisi Ci C-podobność to Rust

0

Hmm no moje ulubione gry sa na ogol pisane w C, tylko ze maja juz swoje lata i myslalem nad innym jezykiem podobnym do C ale nowszym.

1

Standardowy pakiet to jakiś-silnik + jakiś-język, gdzie oba naprawdę nie mają większego znaczenia. Wybierz sobie jakąś taką parkę.
Przykładowy:
Unity3d + C#
CryEngine + lua
UnrealEngine + blueprintsy&C++
Panda3D + Python

0

Nie, raczej taki zestaw to nie dla mnie, ja bym chcial pisac konsolowe gry, myslalem nad Haskellem w tym celu, albo jak graficzne to jakies 2d albo "pseudo-3d" to moze jakis jezyk z biblioteka SDL ? C dobrze sie z tym sprawdza ale wlasnie szukam czegos nowszego, i nie wiem zbytnio wlasnie, moze wybiore haskell albo lisp scheme + sdl przez ffi, bo te dwa jezyki mi sie podobaja, tak mozliwe ze i tak, ale co do tych niskopoziomowych to D i Rust so wielo paradygmatowe, a moglbys polecic jakies jezyki glownie imperatywne albo glownie funckcjonalne ? albo jakies inne ale niech beda skupione wokol konkretnego jednego albo dwoch paradygmatow a nie wielo paradygmatowe.

2

Ale wiesz, że te wszystkie propozycje "nowości" są stare? :P

0

@Buzzxs
Ale niskopoziomowe co dokładnie?
Bo wiesz, niskopoziomowe to szerokie pojęcie. Chcesz bawić sie w pisanie OSów, driverów, czy właściwie co?
Bo w hobbystycznych osach czy driverach * i generalnie takich sprawach *, zdecydowanie króluje C.

Protip. Nie kombinuj tylko popróbuj każdego i wybierz ten, który najbardziej ci odpowiada.

0

W sumie tak, moze wejde na wiki i przewertuje opis kazdego jezyka i sobie cos wybiore, pewnie najlepsze wyjscie :P

2

A co jest złego w samym C?
Do niskopoziomowych rzeczy jest najlepszy (a niżej to już asembler).

Nowsze standardy (C99, C11) mają istotne usprawnienia względem klasycznego C.

0

@Azarien
Wiesz mi ogolnie sie C bardzo podoba, ale ciagle mam w glowie ze on jest juz dosc stary i zacznie byc zastepowany przez cos innego i ja bede pisal w C i wszystko a potem kernele i inne aplikacje niskopoziomowe przestana byc pisane w c i zaczna byc w innym jezyku(np d albo rust) a ja z C zostane na lodzie bo wszyscy beda pisac w czyms innym ^^ Mam takie wrazenie bo C jest juz dosc stary i nie wiem...

2

@Buzzxs idąc tym tokiem myślenia pisz w Javie, albo .Necie. Moim zdaniem to tych rzeczy o jakie Ci chodzi najlepiej by było wybrać właśnie C.

A twierdzenie, że kernel nie będzie pisany w C nie ma znaczenia. Przecież na dobrą sprawę nie ważne w czym jest napisany kernel. Ważne jakie ma API.

0

Mam takie wrazenie bo C jest juz dosc stary i nie wiem...

I co z tego że stary, skoro jest w powszechnym użyciu, w przeciwieństwie do wynalazków w stylu D które się pojawiają jako jakaś egzotyka, a po paru latach nikt o nich nie pamięta, bo pojawił się nowszy wynalazek?

5
Buzzxs napisał(a):

mi ogolnie sie C bardzo podoba, ale ciagle mam w glowie ze on jest juz dosc stary i zacznie byc zastepowany przez cos innego i ja bede pisal w C i wszystko a potem kernele i inne aplikacje niskopoziomowe przestana byc pisane w c i zaczna byc w innym jezyku(np d albo rust) a ja z C zostane na lodzie bo wszyscy beda pisac w czyms innym ^^ Mam takie wrazenie bo C jest juz dosc stary i nie wiem...
calkiem uzasadnione obawy:
a) kernele majace 99.9% rynku zostana z pewnoscia bardzo szybko przepisane na jakas nowinke.
b) ludzie tworzacy kernele nie beda w stanie nauczyc sie innego jezyka niz c, jedyna opcja dalszej kariery w branzy bedzie zaczynanie od junior formatkowca

0

Cześć. no więc co proponujecie katelx, Azarien, i czy jest coś już z tego w Visual Studio 2015... pozdrowienia Viktor

0

C jest sexy, pure no i wgl. i to będzie do tego tak, że ktoś podejdzie do Linusa i powie hej zoba jaki fajny język lepszy od C. dobra przepisujemy. przepiszą to w dwa dni i od razu stracą robotę wszyscy programujący w C i nawet nie zdążą nauczyć się nowego super uber hiper języka.

0

C jest ogolnie jedynym tak starym jezykiem bedacym chyba obecnie w uzyciu czy sa jeszcze jakies powszechnie uzywanie rownie stare ? bo nie moge znalezc

0

katelx wow ! oooooo to je już cóś !

0
Viktor napisał(a):

Cześć. no więc co proponujecie katelx, Azarien, i czy jest coś już z tego w Visual Studio 2015... pozdrowienia Viktor
c# mi przychodzi do glowy, chyba jeszcze czasem ktos tego uzywa

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1