Dlaczego Style w XE8 nie działają we Frames?

0

W opcjach projektu wybrałem sobie styl jakiś np. Glow i jak odpaliłem program, to tylko część rzeczy miała ten styl. Rzeczy z Frames były bez stylu, do tego Labelom czcionkę zmieniło tak by zlewała się z oknem Formy we Frame. Spróbowałem ręcznie użyć TStyleManager.SetStyle w oknie Frame i nic nie zrobił. Widzę dwie możliwości (może jest więcej) - 1) robię coś nie tak i trzeba coś zrobić dodatkowo, a ja o tym nie wiem, 2) style są zbugowane z Framesami, co jest dziwne, bo przecież Frame ma Formę zwykłą jak główne okno, ale może twórcy zapomnieli o coś i ta Forma jakoś różni się i brakuje stylu na nią?

Nie wiem już co zrobić w tej sytuacji dlatego zwracam się tu z prośbą o pomoc.

0

i to ma coś wspólnego z wbudowanymi stylami (themesami) w delphi? te skórki są zaszyte w pliku exe pewnie? Napisz coś więcej jeśli możesz, bo to co napisałeś niewiele mi mówi. Styl w głównym oknie działa, ale w TFrame już nie

2

Sam znalazłem rozwiązanie. Problemem było to, że musiałem przypadkiem kolor Formy zmienić Frameowi, po czym go przywróciłem z powrotem na ten poprzedni i zapomniałem o tej akcji. No i to powodowało bug w Stylach, delphi uznał, że wolę swój Color formy mieć i nie stylizował go skórką. Musiałem ParentBackgroud ustawić na True i to rozwiązało problem, Styl zaczął działać, przy okazji ustawiłem ParentColor też na True. Czasem banalne rzeczy rozwiązują poważne problemy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1