Czy strony z zaawansowanymi paralaksami są robione w kreatorach czy normalnie kodowane w JS?

0

Chodzi mi o tego typu strony:
Przykład: http://it.krd.pl/
Zbiór 1: http://www.creativebloq.com/web-design/parallax-scrolling-1131762
Zbiór 2: http://www.awwwards.com/websites/parallax/

Jedziemy sobie scrollem, nagle strona wygląda jakby się przesuwała w poziomie, później jakieś przelatujące przedmioty których położenie zależy od wartości scrollTop.

Znam takie pomocne kody jak animate.css, wow.js, tło jakoś wolniej dam radę przesunąć przy pomocy jQuery, ale czy te całe strony są tak kodowane w js/jquery bez pomocy kreatorów, albo gotowców?

0

jaki kreator? Ściągasz plugin jquery do tworzenia paralaxa i podpinasz i klepiesz do tego html i css.

0

Jest jakaś "oficjalna", albo powszechnie używana wtyczka? Po wygooglowaniu wyskakuje ich kilkadziesiąt i nie chcę się nadziać na coś porzuconego/dziurawego.

0
Websplash napisał(a):

http://ianlunn.co.uk/plugins/jquery-parallax/
...
NO LONGER MAINTAINED

Z tego co widzę to dosyć popularne są skrollr i ScrollMagic i mają ciekawe przykłady

2

Przecież te strony to jest jakaś masakra jeśli chodzi o przekazywanie treści i wygodę nawigowania.

0
abrakadaber napisał(a):

Przecież te strony to jest jakaś masakra jeśli chodzi o przekazywanie treści i wygodę nawigowania.

Bo weszło takie bum na to bo to trendy jest. Aczkolwiek jako strona startowa tylko i wyłącznie nie jest najgorzej.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1