Zapis i odczyt danych z pliku tekstowego

0

Witam!
Mam problem dotyczący zapisu danych do pliku, a mianowicie napisałem program który dodaje pracowników ich pensje itd, i jedną z funkcji programu w menu ma być "Eksport pracowników do txt". Korzystam z arraylist jeśli to w czymś pomoże. Przewertowałem tematy i <ort>ni jak</ort> mi to wychodzi, chce aby dane pracowników trafiały do pliku i żeby po ponownym uruchomieniu programu były sczytywane. Z góry dziękuje za pomoc.

2
import java.io.FileWriter;

// ...

FileWriter writer = new FileWriter("output.txt"); 
for(String str: arr) {
    writer.write(str);
}
writer.close();
2

Raczej (żeby ułatwić odczyt)

for(String str: arr) {
    writer.write(str+"\n");
}
0

Ok ! Pół sukcesu jest zapisuje już do pliku, teraz jak zrobić aby po uruchomieniu i wciśnięciu w menu "wyświetl pracowników" importowało ich z pliku ??

0

FileReader

0

Tak wpadłem na to jak napisałem post, tylko jak:

public void load () throws IOException
{
try
{
FileReader reader = new ...
for (Pracownicy p : lista)
{
      reader,read () // <--- i tu tak jak w przypadku FileWritera wpisałem lista+"" w przypadki Readera nie przepuszcza pojawia się błąd
}
reader.close();

...
0
BufferedReader input = new BufferedReader(new FileWriter(...));
String line = "";
boolean done = false;
while(!done)
{
    line = input.readLine();
    if(line == null)
    {
        done = true;
    }
    else
    {
        pracownicy.add(new Pracownik(line));
        //dopisz odpowiedni konstruktor w klasie Pracownik
    }
}

Prostsze rozwiązanie to serializacja.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1