Programowanie gier 2D dla laika

0

Witam serdecznie,

jestem laikiem jeśli chodzi o programowanie, jednakże chciałbym to odmienić i zacząć naukę.
Jestem fanem gier 2D i często mam imo dobre pomysły na gry tego typu - niestety, na tym zawsze się kończyło. Chciałbym w końcu zrealizować któryś projekt i zaaranżować go w życie.
Mam wiele pytań dotyczące tego tematu, dlatego zdecydowałem się stworzyć taki wątek i zaczerpnąć paru informacji/rad od rozeznanych użytkowników.

Także od jakiego programu powinienem zacząć jeśli myślę o pisaniu gier internetowych w grafice 2D, tudzież jakie poradniki/książki polecacie do nauki (od totalnych podstaw do experta). Chciałbym, aby to były programy przyszłościowe, nie chociażby gaszące typu flash. Co jeszcze powinienem wiedzieć poza tym, co będzie mi potrzebne do takiego przedsięwzięcia.

Byłbym bardzo wdzięczny o rzetelne odpowiedzi, z góry dzięki!

2

Przede wszystkim musisz wybrać jakiś język programowania - w wielu z nich można pisać gry 2D na różne platformy;

W każdym razie po pierwsze naucz się podstaw programowania w wybranym języku i naucz się pisać przejrzysty, czytelny i efektywny kod; Później zabierz się za kolejne rzeczy, np. zobacz co znajduje się w bibliotece standardowej i poużywaj jej elementów, poznaj jakieś API do obsługi OpenGL/DirectX i zobacz na demówki;

Czyli wróć za mniej więcej pół roku, a wtedy doradzi się co robić dalej; Bez wiedzy z zakresu podstaw programowania i choćby podstaw znajomości jakiegoś API do grafiki zapomnij, że stworzysz jakąkolwiek grę.

1

@Krafty Jeśli nastawisz się w tej chwili na tworzenie gier, prawdopodobnie poczujesz frustracje i prawdopodobnie to rzucisz. Bo tak ogólnie poziom wymagany będzie przerastać Ciebie.

Jak myślisz nad mobilką, to uważaj ja dzisiaj znalazłam taki link: http://antyweb.pl/nie-tylko-przecietne-aplikacje-w-google-play-maja-przerabane-mali-deweloperzy-rowniez/

Czyli możesz coś robić kilka miesięcy mieć super pomysł, zobaczy to gigant napisze to w tydzień lub mniej (co biorąc pod uwagę liczbę osób które zatrudnia wyczynem nie będzie), zgłosi że Ty niby go splagiatowałeś Ty dostaniesz bana...

Zastanów się właśnie na co Ty chcesz pisać? Desktop?(aby były dostępne na komputer) IOS, Android, WP? Jeśli nie wiesz to może wyjściem by była nauka CSS JS etc i pisanie jakby w Cordovie? Nie wiem jednak czy w Cordovie da radę pisać gry.

Widzę że można przy użyciu phonegap

http://phonegap.com/blog/2013/01/18/my-first-mobile-game-in-html-with-phonegap-build/

0

@furious programming

No właśnie, pytanie jaki program.
Myślałem nad HTML 5?

Chciałbym obrać jakiś program i go szlifować, ale nie wiem który oraz w jaki sposób; poradniki, książki; a jak tak, to jakie.

@lightinside

Mobilnie może jako następny krok ale bardziej targetuje tylko w opcje komputerową i nie w postaci aplikacji tylko strony.

2
Krafty napisał(a):

@furious programming

Myślałem nad HTML 5?
(...)

Mobilnie może jako następny krok ale bardziej targetuje tylko w opcje komputerową i nie w postaci aplikacji tylko strony.

Więc html5 ale z css3. Zobacz sobie na: http://www.html5gamedevelopment.com/html5-engines
Dobry początek, jednak od razu powiem, że js będzie też potrzebna. To tak na sam początek. HTML + CSS nie jest trudny, więc szybko sobie poradzisz. Proste animacje w ciągu jednego dnia opanujesz. Gorzej z js, ale pomału się i tego nauczysz.

0

@nopCommerce.pl

Dzięki, w takim razie idę przyczyniać dziewicze kroki, ale pewnie tutaj jeszcze wrócę :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1