Tablica dwuwymiarowa, w której kolejne komórki zawieraj liczby malejące od 10 do 1

0

Otóż napisałem program wyświetlający tablicę, która jest przedstawiona w załączniku jednak nie umiem poprawić go aby pojawiały się w nim liczby malejące, próbowałem za pomocą dodatkowej pętli for lecz nie zadziałało, proszę o pomoc :)

0

Naprawde przerasta Cie wklejenie tutaj kodu?

0

Chciałem, żeby każdy kto zechce pomóc mógł zobaczyć tą tablice więc i tak bym musiał dodać załącznik.

0

Nie musisz dodawać załączników, możesz wkleić kod do postu. Umieść kod w znacznikach < code=java> </code > (bez spacji!).

0
class Main {
  public static void main(String args []) {
    int[][] tab = new int[4][]; 
    tab[0] = new int[4];
    tab[1] = new int[2];
    tab[2] = new int[1];
    tab[3] = new int[3];
  
  int licznik = 1;
  for (int i=0; i<tab.length; i++) {
    for (int j=0; j<tab[i].length; j++) {
        tab[i][j] = licznik++;
    }
  }
  for (int i=0; i<tab.length; i++) {
    System.out.print("tab[" + i + "] = ");
    for (int j=0; j<tab[i].length; j++) {
      System.out.print(tab[i][j] + " ");
    }
    System.out.println(" ");
  }
  }
}
0
  int licznik = 10;
  for (int i=0; i<tab.length; i++) {
    for (int j=0; j<tab[i].length; j++) {
        tab[i][j] = licznik--;
    }
  }

Znaczniki <code><code class="java"></code></code> rozmieściłeś bez sensu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1