Webmastering - od czego zacząć?

0

Od czego zacząć swoją przygodę z webmastering'iem? Na pewno podstawa to HTML i CSS. Zastanawiałem się nad Python i PHP ale nie umiem podjąć decyzji.

1

jeszcze javascript. decyzji nikt za ciebie nie podejmie ale mysle ze ciezko bedzie znalezc osobe ktora pisala zarowno w php jak i w czyms innym i dalej polecala php :)
na twoim miejscu szla bym w kierunku pythona+django albo ruby on rails.

0

No już się naczytałem o PHP że nie jest od dobrym rozwiązaniem. Chodzi mi o to że chce poznać ogólne zasady tworzenia stron na podstawie prostych technologi a przy okazji użyć jakiś wzorców projektowych.

2

imo na dobra sprawe nie ma znaczenia co wybierzesz, po prostu zacznij tworzyc stronke w wybranej technologii, po paru tygodniach-miesiacach codziennej pracy zmiana jezyka nie bedzie problemem.

1

Od czego zacząć swoją przygodę z webmastering'iem? Na pewno podstawa to HTML i CSS. Zastanawiałem się nad Python i PHP ale nie umiem podjąć decyzji.

Really? Kolejna (chyba setna) osoba, która zamiast działać stoi z założonymi rękami bo "nie umie podjąć decyzji"?

Jak to dobrze, że jak zaczynałem programować to nie miałem dostępu do internetu, a jedynie zwykłą papierową książkę do QBasica w domu... Zamiast prokrastynować, to siadałem do kompa i klepałem HelloWorldy...

edit:
a raczej nic nie "klepałem", tylko po prostu bawiłem się programowaniem, nie myśląc o żadnej kasie czy nic w tym stylu.

0
shimizu napisał(a):

No już się naczytałem o PHP że nie jest od dobrym rozwiązaniem. Chodzi mi o to że chce poznać ogólne zasady tworzenia stron na podstawie prostych technologi a przy okazji użyć jakiś wzorców projektowych.

PHP było jest i będzie dobrym rozwiązaniem jeśli zamierzasz tworzyć:

  • strony firmowe
  • fora i serwisy społecznościowe
  • sklepy internetowe
  • i jakieś tam skrypty

Python jest tu w pewnym sensie pewną alternatywą. To samo dotyczy rubiego. PHP jest hejtowane przez programistów którzy zetknęli się z pythonem albo ruby, faktycznie ich składnia jest w porównaniu z PHP o wiele przyjemniejsza, co nie jest jeszcze powodem żeby wywyższać te języki programowania ponad wszystko.

Z pythonem jest ten problem, że np. v3x vs. v2x cechuje brak kompatybilności wstecz, bo przez jakieś tam fanaberie zmienili ważne elementy związane z użyciem pewnych instrukcji. A wiesz co to może oznaczać jak napiszesz coś pod 2.7 i postanowisz przenieść np. na v.3.4?

A w PHP i tak można jeszcze tworzyć fajne rzeczy a i tu nie ma problemów z wzorcami projektowymi.

0

@drorat1 może mi jakiś prosty wzorzec który fajnie się zastosuje z użyciem php?

1

tu masz kilka http://www.phptherightway.com/pages/Design-Patterns.html
ogolnie do php jest sporo frameworkow bazujacych na mvc

0

eeee w tym momecie 90% stron się dalej tworzy w php, co więcej php jest nadal mocno rozwijany (php 7 przyspiesza w każdym teście o ~2x w porównaniu do 5.6) i frameworków jest masa. Mi osobiście ani python ani ror nie podszedł (nie ogarniam języków bez klamerek) i aktualnie mam zamiar ruszyć w asp .net.

2
shimizu napisał(a):

@drorat1 może mi jakiś prosty wzorzec który fajnie się zastosuje z użyciem php?

Podstawowy wzorzec stosowany w nowoczesnych aplikacjach webowych to MVC (Model-Widok-Kontroler) a w praktyce to w zasadzie raczej MVP (Model-Widok-Prezenter), ewentualnie MTV(Model-Szablon-Widok), bo nie spotkałem się z zastosowaniem klasycznego podejścia we frameworkach które przerabiałem, tzn. chodzi mi o coś takiego, że widok nie komunikuje się bezpośrednio z modelami czyli klasami odpowiedzialnymi m.in. za dostęp do bazy danych. To się dzieje w ten sposób, że tym steruje kontroler, pobiera sobie dane z bazy a konkretniej z klas odpowiedzialnych za dostęp do danych, po czym przekazuje dane do szablonów widoków w postaci jakiegoś słownika czy tablic albo odpowiednich zmiennych.

Innym ważnym (i praktycznym) podejściem jest wzorzec opierający się na jednym wspólnym szablonie (layout) który będzie wspólny dla pewnej ilości podstron a do niego wstrzykuje się określony content, wygenerowany na podstawie odpowiedniego szablonu.

Dość istotną sprawą jest to że jak wywołujesz np. adres:
http://domena.xx/

to się w zależności od ustawionego routingu wywołuje domyślny kontroler i domyślna akcja np. kontroler Welcome, akcja index. I takie przykładowe wywołanie:

http://domena.xx/portfolio/listing

wywoła związany z tym odpowiedni kontroler Portfolio, akcja listing. To się łatwo da prześledzić na podstawie frameworków np. Kohana. Można by również zastosować coś takiego:

http://domena.xx/index.php?controller=welcome&action=index

wtedy też będzie podobnie a przynajmniej sam kiedyś robiłem takie testy bo próbowałem coś pisać od zera ale to nie ma sensu.

Jest wiele innych ważnych wzorców projektowych ale to szerszy temat, MVC to podstawa.

1

Ja bym zaczął od zrozumienia jak powinna wyglądać użyteczna strona internetowa: http://motherfuckingwebsite.com/ (tu masz po krótce wyjaśnione).
Potem bym spróbował zrozumieć jak nie powinna wyglądać strona internetowa, np.: https://trello.com/ czy http://www.rekrutacja.vistula.edu.pl/?utm_source=display&utm_medium=cpc&utm_campaign=studenci

1

Zacznij od HTML + CSS. Pozniej JavaScript (chociaz dobre podstawy). Kazdy web developer powinien to znac bez wzgledu czy idzie we front czy w backend.

MUST WATCH IF YOU WANT TO BECOME A WEB DEVELOPER IN 2015
Tutaj masz filmik, ktory zalatwia ten temat.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1