Komentarze pól i akcesorów w C#

0

Hej,

Zastanawia mnie sprawa komentowania kodu w C# - przypuśćmy na przykład taką sytuację:

		/// <summary>
		/// Instancja terminala.
		/// </summary>
		private Terminal terminal;

		/// <summary>
		/// Instancja terminala.
		/// </summary>
		public Terminal Terminal { get { return terminal; } }

Jak w taki sposób uniknąć dublowania komentarzy, poza zbiciem tego w jedno pole?

Pozdrawiam!

0

Może tak:

 
#region Instancja terminala

private Terminal terminal;
public Terminal Terminal { get { return terminal; } }

#endregion
0

W takim wypadku nie ma podpisu przy najechaniu kursorem np. na zmienną tego typu, czyli niewiele to daje.

5

A po co w ogóle summary przy polu prywatnym? Jak trzeba wyjaśnić po co jest to pole to zwykły komentarz wystarczy.

0

@Rev: też jakaś opcja, jednak chciałem zachować to takie fajne podsumowanie po najechaniu myszką nad identyfikator w Visual Studio :P

3
Patryk27 napisał(a):

@Rev: też jakaś opcja, jednak chciałem zachować to takie fajne podsumowanie po najechaniu myszką nad identyfikator w Visual Studio :P

Ktoś kiedyś z tego skorzysta? Jaką to wnosi wartość do kodu?

Kod ma się komentować sam, dokumentacja XML ma sens tylko dla publicznego API.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1