No main class found

0

Miałem zrobiony projekt w netbeans. Wszystko działało a dzisiaj po skompilowaniu prawie wszystko jest na czerwono i pisze no main class found. Jestem pewny że niczego nie usunąłem nawet cofnąłem zmiany ale to nic nie pomogło. Co ciekawe miałem kilka wersji tego projektu w różnych folderach. I teraz żaden z nich nie chce się otworzyć mimo że ich nie edytowałem. W każdym jest no main class found.

0

Namęczyłem się. Robiłem nowe klasy główne, nowe projekty nawet zainstalowałem netbeansa i jave od nowa i nic. A błąd okazał się bardzo głupi. Brakowało jednego nawiasu klamrowego (niechcący został zakomentowany).
Jednak dziwi mnie jedna rzecz. Dlaczego we wszystkich pozostałych kopiach projektu (mimo że nie były zmieniane) również pokazywało że nie można znaleźć klasy głównej.

1

Co ciekawe miałem kilka wersji tego projektu w różnych folderach. I teraz żaden z nich nie chce się otworzyć mimo że ich nie edytowałem. W każdym jest no main class found.

Jednak dziwi mnie jedna rzecz. Dlaczego we wszystkich pozostałych kopiach projektu (mimo że nie były zmieniane) również pokazywało że nie można znaleźć klasy głównej.

A kogo to obchodzi, czy zmieniałeś kod źródłowy czy nie - skoro pojawia się masa błędów kompilacji, to znaczy, że źródło jest błędne i trzeba je poprawić;

Namęczyłem się. Robiłem nowe klasy główne, nowe projekty nawet zainstalowałem netbeansa i jave od nowa i nic. A błąd okazał się bardzo głupi. Brakowało jednego nawiasu klamrowego (niechcący został zakomentowany).

Nieźle - treść błędów jasno mówi, że brakuje głównej klasy (a Google ładnie podpowiada co może być tego przyczyną), a Ty odstawiasz jakieś cuda na kiju; Szkoda, że jeszcze systemu na nowo nie postawiłeś (tak dla pewności)... o.O

Poza tym jeśli w innych kopiach projektu także brakowało nawiasu, to nie miało prawa kompilować się bezbłędnie;

[...] (niechcący został zakomentowany).

Podobno nie modyfikowałeś kodu; Samo się zakomentowało?

1
luukaaszq napisał(a):

Dlaczego we wszystkich pozostałych kopiach projektu(...)

Wnioskuję, że masz kontrolę wersji na zasadzie kopiowania. Jeżeli nie korzystasz z prawdziwego VCS'a to zacznij. Proponuję git'a - nie trzeba serwera i możesz mieć całkowicie lokalne repo.

1

@luukaaszq - nie ma co się obrażać, tylko zastanów się nad tym co napisałem;

Po pierwsze nie czytasz błędów, jakie dostajesz przy kompilacji; Całkowicie olewasz informacje, które mają Ci pomóc namierzyć problem i go rozwiązać; Błąd jasno mówi, że nie można odnaleźć klasy głównej, więc należy sprawdzić co z tą klasą się dzieje (bo ją masz); Z jednej strony błąd " no main class found" kompletnie nic nie mówi o braku nawiasu, jednak po to masz pomoc środowiska i Google, aby szukać informacji na ten temat; @Tumeg zapewne skorzystał z wyszukiwarki i znalazł wątek na SO - to tylko kilka sekund;

Kolejna rzecz to podawanie zbędnych informacji; W kilku miejscach napisałeś, że nie zmieniałeś kodu, a mimo to program nie może zostać skompilowany bezbłędnie; Po co to napisałeś? Przecież to czy zmieniałeś kiedyś tam kod czy nie, nic nie daje odpowiadającym; Powinieneś pokazać kod i podać treści błędów - to są najważniejsze informacje, które w zupełności wystarczą do rozwiązania problemu; Tak też zrobił użytkownik na SO i dostał satysfakcjonujące odpowiedzi (zresztą gdyby kodu nie podał i opisał problem byle jak - wątek poleciałby do kosza);

Następna rzecz to wykonywanie masy zbędnych rzeczy i tracenie czasu na coś, co w ogóle nie jest związane z Twoim problemem; Robiłeś jakieś cuda ze środowiskiem, choć miałeś postawioną sprawę jasno - błąd składni i brak możliwości skompilowania projektu; Po co tracisz na to czas?

Jeszcze jedna rzecz - piszesz, że kodu nie zmieniałeś i nagle wszystko przestało się kompilować (pierwszy post); Następnie napisałeś, że jednak klamra została niechcący zaremowana (drugi Twój post); No to jak - zmieniałeś, czy nie? Jak widać zmieniałeś, bo komentarze same nie wstawiły się do kodu; Te okoliczności sprawiają, że wprowadzasz wszystkich w błąd, przez co utrudniasz cały proceder namierzenia problemu;
____Mój post miał na celu wbicie Tobie do głowy tego, że czas najwyższy usamodzielnić się i samemu szukać rozwiązania, zamiast wyręczać się forumowiczami; Tym razem odpowiedź dostałeś po chwili, jednak następnym razem kiedy znów będziesz miał tego typu problem, możesz stracić kilka godzin; Kilka godzin na oczekiwanie na to, aż któryś z użytkowników wklei link z Google, bo nikomu nie będzie się chciało trylogii skrobać; Stracisz więc kilka godzin na to, co możesz w kilka minut znaleźć sam w sieci.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1