Gdzie i co się inicjalizuje?

0

O ile w małym projekcie jestem w stanie gdzie i co powinno się inicjalizować, to w większym projekcie już gorzej.
Jak najlepiej przesledzic gdzie wpada null? Uzywam Eclipse, to debuggerem?

Nie wiem, czy po prostu z czasem nabiera się wprawy?

0

O ile w małym projekcie jestem w stanie gdzie i co powinno się inicjalizować

co

Jak najlepiej przesledzic gdzie wpada null? Uzywam Eclipse, to debuggerem?

Pokaż kod, bo nie za bardzo wiem o co ci chodzi. NPE są bardzo łatwe do zauważenia, oznacza to po prostu, że jakaś metoda zwraca null zamiast wartości. http://www.antwerkz.com/dealing-with-nullpointerexceptions/

0

Myślę, że ciężko stwierdzić jaki sposób inicjalizacji jest najlepszy. W przypadku kosztownych inicjalizacji (np. związanych z odczytem z dysku) wolę je grupować, żeby użytkownik czekał tylko raz, za to trochę dłużej. Z reguły inicjalizuję obiekty wtedy kiedy są używane, a w przypadku pól obiektów inicjalizuję je w konstruktorze. Debugger w eclipse pomoże Ci bardzo łatwo prześledzić stack, więc z reguły nie ma problemu, żeby znaleźć źródło błędu. Możesz też pomyśleć o wcześniejszym sprawdzeniu obiektu i rzuceniu wtedy wyjątkiem.

0
Czarny Młot napisał(a)

Jak najlepiej przesledzic gdzie wpada null? Uzywam Eclipse, to debuggerem?

To znaczy jak - piszesz kod i nie wiesz gdzie i co inicjujesz?

Powinieneś to wiedzieć, tak samo jak powinieneś znać kolejność wykonywania skrawków kodu; Chyba że projekt jest naprawdę duży i ciężko do tego dojść z samej analizy kodu, to przecież debuger po to istnieje, aby móc takie rzeczy sprawdzić.

0

No jak sam piszę od początku do końca to niby tak. Ale jak rozwija sie projekt w kilka osob to pewne rzeczy moga wydawac mi sie, ze juz zostaly zainicjalizowane. Albo po prostu gdy trzeba coś po kims dokonczyc. Nie raz niektore frameworki wydaje sie, ze potrafia inicjalizowac cos w locie. itp.

Ok, czyli debugger jest jedną z opcji.

Jestem dość początkujący i poki co ucze sie w ogole IDE.
W sumie to nie wiem czy np. IDEA od razu ni wyswietla warninga, ze cos nie jest ok.

0

Ok, czyli debugger jest jedną z opcji.

Po to właśnie jest, aby móc śledzić i podglądać działanie aplikacji od środka;

Jestem dość początkujący i poki co ucze sie w ogole IDE.

Tym bardziej powinieneś już teraz nauczyć się obsługiwać debuger; Tym mniej będziesz zadawał pytań na forum, a co za tym idzie - zaoszczędzisz więcej czasu;

W sumie to nie wiem czy np. IDEA od razu ni wyswietla warninga, ze cos nie jest ok.

Każde sensowne IDE powinno wyświetlić ostrzeżenie przy próbie użycia czegokolwiek niezainicjowanego, co inicjacji wymaga (przynajmniej w danej sytuacji, gdy jest to mus).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1