Wczytywanie potrzebnych danych z pliku

0

Witam.
Jeśli mam plik tekstowy który wygląda mniej więcej tak:

1 4
2 3
3 4
4 1
5 10
6 9
7 4
8 5
...

i tak dalej. Na pierwszym miejscu jest id załóżmy jakiegoś produktu, a na drugim jego waga. To jak zrobić, żeby wczytywać tylko jego wagę i ją zsumować? Korzystam z BufferedReader.

0

Poradziłem sobie, gdyby ktoś trafił na ten temat i miał podobny problem, użyłem StringTokenizer.

StringTokenizer stringTokenizer = new StringTokenizer(line, " ");     //line to odczyt nowej linii z BufferedReader, a " " to po prostu spacja czyli w moim przypadku znak oddzielający wartości
	            	while(stringTokenizer.hasMoreTokens())
	            	{
	            	    String id = stringTokenizer.nextToken();     //tutaj pobiera pierwszą wartość
	            	    String waga = stringTokenizer.nextToken();     //tutaj pobiera drugą wartość
	            	}
0

A potem jeszcze parsujesz żeby otrzymać liczbę?

Scanner scanner = new Scanner(line);     //line to odczyt nowej linii z BufferedReader
int id = scanner.nextInt();     //tutaj pobiera pierwszą wartość
int waga = scanner.nextInt();     //tutaj pobiera drugą wartość

0 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0