Wątek przeniesiony 2015-05-10 11:20 z PHP przez dzek69.

Inicjalizacja zmiennych sesyjnych.

0
<?php
session_start();
echo $_SESSION['tmp'];

Jak zainicjalizować każdą zmienną w nowej sesji, by wszystkie posiadały wartość np. 'ala'.

0

co to znaczy "każdą zmienną"?

0
dzek69 napisał(a):

co to znaczy "każdą zmienną"?

Przykład, użytkownik 'wchodzi' na stonę, nowa sesja jest tworzona. Wyświetlam zmieną $_SESSION do której nic jeszcze nie przypisałem i otrzymuję 'ala'.

0
echo $_SESSION['tmp'] ? $_SESSION['tmp'] : "ala";

Możesz sobie zrobić taką funkcję:

function default() {
  $args = func_get_args();
  foreach ($args as $arg) {
    if ($arg) { return $arg; }
  }
  return null;
}

I korzystać z niej w taki sposób:

echo default($_SESSION['tmp'], $_GET['tmp'], "ala");

Funkcja zwróci pierwszą podaną zmienną, która przechodzi przez if ($zmienna) w PHP, a jak żadna z nich nie spełnia tego warunku to null.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1