Jak poprawnie pobrać wartość z zaznaczonych checkboxów na podanym przykładzie?

0

Hejka,
napisałam krótki formularz z checkboxami, z którego chcę pobrać wartości tych zaznaczonych i wyświetlić je wszystkie w nowych paragrafach po kliknięciu przycisku.
Kod nie działa poprawnie, zwraca undefined zamiast oczekiwanych wartości.
Proszę o podsunięcie jakiegoś tutoriala jak to zrobić ew wskazania błędów w kodzie :)

<form name="formularz">
<fieldset style="width: 300px;">
    <legend>Wybierz lubiane zwierzątka:</legend>
    <input type="checkbox" value="kot" name="zwierzeta">Kotki
    <input type="checkbox" value="pies" name="zwierzeta">Pieski
    <input type="checkbox" value="ryba" name="zwierzeta">Rybki
    <input type="checkbox" value="pajak" name="zwierzeta">Pajączki
</fieldset>
    <br><input type="button" value="ok" id="przycisk">
</form>

<p id="wynik1"></p>
var wynik1 = document.getElementById('wynik1');
var wynik2 = document.getElementById('wynik2');
var formularz = document.getElementById('formularz');
var zwierzeta = document.formularz.zwierzeta;

var przycisk = document.getElementById('przycisk').onclick = function () {
    wynik1.innerHTML = "Lubisz: ";
    var nowy = document.createElement('p');
    var body = document.getElementsByTagName('body')[0];
    for (var i = 0; i < zwierzeta.length; i++) {
        body.appendChild(nowy);
        nowy.innerHTML = zwierzeta[i].checked.value;
    }
};

pzdr

0

Podbijam temat.

Zapytam jeszcze inaczej: jak w ogóle mogę pobrać wartość zaznaczonych checkboxów przez javaScript aby móc je potem wyświetlić gdzieś?

1

JS znam bardzo pobieżnie, ale ja bym pobierał tak:

if(zwierzeta[i].checked){
     nowy.innerHTML = zwierzeta[i].value;
}
0

@bogdans niestety też nie działa

0

Rly?

0

@bogdans a, ok - myślałam że ten if zamiast for

rozwiązane

1

działa http://jsfiddle.net/qpu72cq6/
zwierzęta powinny być dodawane do body czy do div#wynik1 ?
sprawdź na swoim kodzie co się dzieje jak klikniesz #przycisk więcej niż raz

0

@reptile333 dzięki! teraz działa dokładnie tak jak chciałam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1