Jak skonfigurować nazwę tabeli dla encji przy użyciu Entity Framework code first?

0

Mam taki problem że nie mogę dojść jak przekazuje się informację Visual Studio z której tabeli ma korzystać.

 public class EFDbContext : DbContext
    {
        public DbSet<Product> MyProducts { get; set; }
    }

Tutaj dzięki Entity przyporządkowuje właściwości klasy Product do mojej bazy danych której nazwy kolumn odpowiadają nazwie właściwości w klasie. Czytałem gdzieś że właśnie nazwa właściwości DbSet to nazwa mojej tabeli.. ale to nie działa.

public class EFProductRepository : IProductRepository
    {
 EFDbContext context = new EFDbContext();

        public IQueryable<Product> MyProducts
        {
            get { return context.MyProducts; }
        }
}
<add name="EFDbContext" connectionString="Data Source = (localdb)\v11.0; Initial Catalog = MyStore ; Integrated Security = True" providerName="System.Data.SqlClient" />

W WebConfig przekazuję tylko jak się nazywa baza danych z której ma korzystać a gdzie się ustawia to o którą tabele mi chodzi ?

1

Adnotacja [Table("Nazwa tabeli")] do klasy Product chyba to załatwia.

0

A czy coś w programie domyślnie ustawia nazwę tabeli ? Tzn chodzi mi o to że powiedzmy jakaś właściwość w kodzie == Products i to akurat ona odpowiada za to że podczas uruchamiania programu szuka on tabeli o takiej nazwie, przez co nie trzeba dodawać dodatkowo tego mapowania do klasy Product

1
RideorDie napisał(a):

Mam taki problem że nie mogę dojść jak przekazuje się informację Visual Studio z której tabeli ma korzystać.

Nijak, bo Visual Studio nie korzysta z tabel. Odróżniasz Visual Studio od programu, który w nim piszesz?

Chodzi Ci może o to, jak skonfigurować nazwę tabeli dla encji przy użyciu Entity Framework code first?

0
somekind napisał(a):

Chodzi Ci może o to, jak skonfigurować nazwę tabeli dla encji przy użyciu Entity Framework code first?
dokładnie o to :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1