Kolejność nauki i projektowania strony

0

Chodzi mi o języki html, css, javascript, ajax, jquery, php, mysql.
Html5 i css3 znam dobrze, napisałem kod strony ale teraz potrzebuję i php i javascript, przez co nie mogę się zdecydować jaki język uczyć się w pierwszej kolejności.
Jedni mówią że php, drudzy javascript.
Tutaj, jest to forum specjalistyczne, tak więc sądzę że znajdę odpowiedź.

0

Jakie chcesz robić strony? JS i PHP nie są wymienne i mają różne zastosowania. Wydaje mi się, że nie znasz też html5, bo raczej bardzo ciężko zrobić coś senownego nie dotykając w ogóle JSa.

Chodzi mi o języki html, css, javascript, ajax, jquery, php, mysql.

Ajax to technika, jquery to biblioteka do javascriptu, a mysql baza danych.

0

Chyba trochę źle się wyraziłem, zakodowałem layout strony, tak więc to jest zwykła strona, użytkownik ani się nie zaloguje ani nic nie napisze ponieważ to tylko html i css. Stworzyłem ten kod, dla testów, abym wiedział czy dam radę zrobić każdy rodzaj strony ponieważ najlepiej jest się uczyć w praktyce. Teraz przyszła kolej na następny etap rozwijania serwisu, ale czy wziąć się najpierw za JS a potem za php czy odwrotnie. Tylko o to mi chodzi. Różnice js i php znam, zaznajomiłem się z podstawami, miałem doczynienia nawet z mysql i wiem jak to działa.

Jeśli chodzi o to, że określiłem te wszystkie metody jako języki to chciałem tutaj zaoszczędzić sobie czasu.

0

chyba lepiej phpa bo to bebechy stronki a js to wodotryski, chyba, że się nauczysz jakiegoś angulara to możesz tym chyba i phpa zastąpić

0

Możecie doradzić??

0

sam spróbuj i tego i tego, poczytaj o tym i o tym i sam się zdecyduj. to ma fitować do Ciebie a nie do nas

2

@Gyfer PHP działa po stronie serwera, a JS po stronie klienta.
Po polsku: To, co napiszesz w PHP, jest wykonywane przez serwer strony internetowej, i tam robisz logowanie, rejestrację itd., z kolei JS jest uruchamiane przez przeglądarkę.

Te języki są do kompletnie różnych zastosowań. Chodzi o to, że tworząc "porządną" stronę będziesz korzystał i z tego, i z tego, więc to naprawdę żadna różnica, czego nauczysz się pierwszego.

0

Ok, dzięki

0
Gyfer napisał(a)

ale teraz potrzebuję i php i javascript, przez co nie mogę się zdecydować jaki język uczyć się w pierwszej kolejności.
Jedni mówią że php, drudzy javascript.

ShookTea napisał(a)

. Chodzi o to, że tworząc "porządną" stronę będziesz korzystał i z tego, i z tego, więc to naprawdę żadna różnica, czego nauczysz się pierwszego.

Nie rozumiem. Przecież tworząc porządną stronę nie trzeba wcale korzystać z PHP, bo backend można zrobić na wszystkim, również w JavaScripcie jak ktoś lubi (jak i w Pythonie, Rubym, Javie i w tuzinie innych języków).

2

Jeżeli chcesz się uczyć i języków do backendu i frontendu (nawet jak zostaniesz tylko frontendowcem to sumie warto ogarniać coś z backendu, wiedzieć co to żądanie HTTP i jak działa (bo do ajaxa się przyda) to zacznij sobie od backendu.

PHP jest najpopularniejszy, znajdziesz wszędzie robotę, ale jak nie chcesz przez lata uczyć się wszystkich dziur i głupich rozwiązań tego języka - to weź się lepiej za Pythona np. Node.js to serwerowy javascript, ale bardziej się nada do obsługi czatu czy innych cudów czasu rzeczywistego, niż do pisania całego portalu. PHP nie nadaje się do zastosowań czasu rzeczywistego z racji zazwyczaj ograniczonej ilości wykonywanych skryptów na raz (każde żądanie generuje nowy proces na serwerze, stąd te limity). Python nadaje się do tego i tego.

O innych językach backendowych wiem za mało, by się wypowiadać.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1