Które opcje mam wybrać, aby móc kontynuować projekt z książki pod Win7?

0

Cześć, zakupiłem książkę "C# Rusz głową!" wydanie III (to najnowsze) i na start zonk, książka i wszystkie przykłady w niej są pisane pod Win 8, ja mam 7 :/ Autor książki pisze, że przykłady da się pisać też w większość pod Win 7 używając WPF więc nie poddaję się. Mam jednak mały problem na samym początku z którym nie do końca sobie potrafię poradzić:

Autor pisze, by przy tworzeniu nowego projektu wejść w zakładkę Visual C#/Windows Store i wybrać Blank App(XAML), potem usunąć stronę główną MainPage.xaml i stworzyć nową wchodząc w Add New Item wybierając opcję Basic Page.

Niestety ja nie korzystam z Visual Studio for Windows 8 tylko z Visual Studio for Deskop i nie ma u mnie ani opcji Windows Store ani opcji Basic Page.

Może ktoś mi podpowiedzieć które opcje mam wybrać by móc kontynuować projekt z książki na moim systemie operacyjnym?

2

C#/Windows Desktop -> WPF Application

Nie musisz usuwać MainWindow.xaml, ono domyślnie jest dość puste (w odróżnieniu od stron dla aplikacji Windows Store).

0

Dopytam może jeszcze w tym temacie zamiast zakładać nowy bo dotyczy to cały czas tego samego projektu, mamy taki kod:

using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;
using System.Threading.Tasks;
using System.Windows;
using System.Windows.Controls;
using System.Windows.Data;
using System.Windows.Documents;
using System.Windows.Input;
using System.Windows.Media;
using System.Windows.Media.Imaging;
using System.Windows.Navigation;
using System.Windows.Shapes;
using System.Windows.Media.Animation;

namespace WpfApplication1
{
    /// <summary>
    /// Interaction logic for MainWindow.xaml
    /// </summary>
    public partial class MainWindow : Window
    {
        Random random = new Random();
        public MainWindow()
        {
            InitializeComponent();
        }

        private void startButtoN_Click(object sender, RoutedEventArgs e)
        {
            AddEnemy();
        }

        private void AddEnemy()
        {
            ContentControl enemy = new ContentControl();
            enemy.Template = Resources["EnemyTemplate"] as ControlTemplate;
            AnimateEnemy(enemy, 0, playArea.ActualWidth - 100, "(Canvas.Left");
            AnimateEnemy(enemy, random.Next((int)playArea.ActualHeight - 100),
                random.Next((int)playArea.ActualHeight - 100), "(Canvas.Top)");
            playArea.Children.Add(enemy);
        }

        private void AnimateEnemy(ContentControl enemy, double from, double to, string propertyToAnimate)
        {
            Storyboard storyboard = new Storyboard() { AutoReverse = true, RepeatBehavior = RepeatBehavior.Forever };
            DoubleAnimation animation = new DoubleAnimation()
            {
                From = from,
                To = to,
                Duration = new Duration(TimeSpan.FromSeconds(random.Next(4, 6)))
            };
            Storyboard.SetTarget(animation, enemy);
            Storyboard.SetTargetProperty(animation, propertyToAnimate);                  //55
            storyboard.Children.Add(animation);
            storyboard.Begin();
        }
    }
}

Wyrzuca mi dwa błędy w 55 linijce:

1. Error	1	The best overloaded method match for System.Windows.Media.Animation.Storyboard.SetTargetProperty(System.Windows.DependencyObject, System.Windows.PropertyPath)' has some invalid arguments.
2. Error	2	Argument 2: cannot convert from 'string' to 'System.Windows.PropertyPath'

Wie ktoś może jak to poprawić by było dobrze?

PS Chodzi o tą linię, nie wiem jak ją "Wyróżnić"

Storyboard.SetTargetProperty(animation, propertyToAnimate);

dodanie znacznika <code class="none"> - @furious programming

1

Błąd masz

cannot convert from 'string' to 'System.Windows.PropertyPath'

Zamiast

Storyboard.SetTargetProperty(animation, propertyToAnimate);    

Daj

Storyboard.SetTargetProperty(animation, new PropertyPath(propertyToAnimate));

Nie sprawdzałem czy jest w 100% ok, ale powinno być.

0

Trochę odkopie, da radę przerobić ta książę na windows 7 i visual studio 2015? Bo nie wiem czy zamówić : )

0

Da się, ale nie wszystko będzie idealnie 1:1.

0

A jest jakaś książka do VS 2015? i czy książka z tego tematu jest dobra dla początkującego ? : )

0

Próbuję ogarnąć wydanie II Rusz Głową C# pracując na VS 2015 ale zupełnie nie idzie. Zbyt wiele różnic pomiędzy używanym w książce VS2010 a moim 2015. Dla początkującej osoby jest to cieżkie do przeskoczenia.

Joker1309 napisał(a):

A jest jakaś książka do VS 2015? i czy książka z tego tematu jest dobra dla początkującego ? : )

Też szukam jakiegos dobrego podręcznika opartegho na VS 2015. Pojawiło się coś godnego polecenia?

0

To oni w tej książce uczą obsługi VS czy programowania w C#?

0

byt wiele różnic pomiędzy używanym w książce VS2010 a moim 2015.

No, 2010 miała inną skórkę. I inne ikonki. Co rzeczywiście może być dla początkującego pewną drobną przeszkodą, ale bez przesady.

Visual z wersji na wersję zmienia się niewiele.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1