Program wypisujący początkowe n liczb parzystych, podzielnych przez 3 i 5

0

Napisz program, który wypisuje początkowe n liczb parzystych podzielnych przez 5 i przez 3.

wejście
jedna liczba n<10000 ilość szukanych początkowych liczb parzystych podzielnych przez 5 i przez 3.

wyjście
n kolejnych liczb naturalnych oddzielonych spacją spełniających warunki zadania.

przykład

wejście

2

wyjście

30 60

Moglby ktos napisac program do tego lub napisac, co robie zle?

#include <iostream>

using namespace std; 

int main() {
  
int a, y=0, w=1;

cin >> a;


for (int i=w; i<=10000; i++) 
{

if (i%2==0&&i%3==0&&i%5==0)
  
  cout << i << " "&& y==y+1;


  else w=w+1;}
  
  
  
  
    if (y==a) 
    
return 0;}

jestem poczatkujacym i niewiele wiem o srodowisku cpp

dodanie kupy znaczników i sformatowanie treści zadania - @furious programming

2

Podpowiedź NWW(2,3,5)=30

0

sprawdzasz warunek y == a poza pętlą for.

`dodanie znacznika ``` - @furious programming

0

W jaki sposob mam sprawdzic tego ostatniego ifa w tej petli? Gdzie mam go przeniesc?

0

powiem dosłownie: kliknij na linijkę w kodzie z tym warunkiem, naciśnij kombinację klawiszy CTRL + X, a następnie kliknij myszką w odpowiednie pole i naciśnij, ponownie kombinację klawiszy: CTRL + V. Podpowiedź: po tej procedurze, linijkę niżej - musisz coś jeszcze dodać.

Podpowiedź #2: to, co musisz dodać, jest już w Twoim kodzie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1