Język programowania na start dla 14-latka

0

Witam,

Mam 14 lat i chciałbym wiązać swoją przyszłość z programowaniem. Z cpp to na razie zaznajomilem się z petlami. Słyszałem, że najlepszy na start będzie python lub ruby. Jakie jest wasze zdanie?

2

Python.
Chociaż jeśli czymś znaczącym są dla Ciebie pętle, to język nie ma większego znaczenia.

0

A ja napiszę tak. Najlepiej poucz się jakiegoś języka wysokiego poziomu, w którym nie musisz przejmować się zarządzaniem pamięcią, bo takie narzędzie jak Garbage Collector ją za Ciebie posprząta. Dobrym wyjściem na start są języki takie jak C# albo Java. Będziesz miał mniejsze prawdopodobieństwo, że zrobisz jakiś błąd, o którym możesz na początku nawet nie wiedzieć. Składniowo są to języki bardzo podobne do C++, ponieważ z niego się wywodzą i jeżeli liznąłeś już C++ to zobaczysz dużo podobieństw. Ot choćby budowa pętli. Polecam.:)

2

Ja też proponuję Python.

0

Czyli python byłby odpowiedni?
Polecacie jakieś kursy lub książki dostępne w pdfie?
Po polsku koniecznie
//A co jeśli zacząłbym się uczyć C++ z ,,Symfonii C++"?

0

Po polsku będzie ciężko znaleźć coś dobrego. Jesteś pewny, że nie poradzisz sobie z angielskim tutorialem?

Jeżeli koniecznie po polsku chcesz, to nie bierz Pythona, tylko cokolwiek co ma dobrą książkę po polsku. Chociażby ta symfonia, podstawy są w każdym języku takie same. Później się przeniesiesz na jakiś inny język (chociaż bez angielskiego to będzie b. trudne).

0

A książka "Język C++. Szkoła programowania." Stephena Prata byłaby odpowiednia?

0

Ja od siebie polecił bym Scheme, ale pewnie zaraz dostanę po łbie, że "za trudne". Do tego jest podręcznik Struktura i interpretacja programów komputerowych, ale trzeba by poszukać po bibliotekach, bo już jej nie drukują.

Ogólnie osobiście nie lubię Pythona za to, że czasem ma absurdalną składnię czytania od środka na zewnątrz. Poza tym nie lubię składni przez wcięcia.

2

Czyli python byłby odpowiedni?
Polecacie jakieś kursy lub książki dostępne w pdfie?
Po polsku koniecznie

Tak Python to świetny język do nauki programowania, ale ucząc się ze źródeł polskojęzycznych wyrządzasz sobie krzywdę. Angielski to podstawa w programowaniu i nie ma sensu od tego uciekać, nawet jakbyś na początek musiał siedzieć ze słownikiem w ręku.

0

Czternastolatkowi to będzie ciężko uczyć się z angielskich tutoriali. Ja miałem problem, zeby po polsku zrozumiec Basica na Commodore C64, a to na prawde był prosty język. To jest bądź co bądź ciężko pojąć w takim wieku. Wcale się nie dziwię, że kolega uważa opanowanie pętli za duże osiągnięcie. Ja nawet nie potrafiłem wyobrazić sobie jak działa funkcja w Pascalu jak byłem taki młody. Niech czyta sobie tę Symfonie tym bardziej, że autor tłumaczy tam wszystko wręcz łopatologicznie. Niech wyksztalci sobie odpowiedni sposób myslenia, który na pewno mu pomoże. To nic, że jest ciut nieaktualna. Pomoże mu za to wiele rzeczy pojąć. Nie zapominajmy, że niepowodzenia zniechęcają i wiele rzeczy po angielsku może być dla niego nie do przeskoczenia i zrezygnuje, a szkoda by było.

PS: Albo niech pogra w Colobota.

0

A może php ?? Ja zaczynałem jak miałem 10 lat i php mnie dużo nauczył Następnie była Java i python. A teraz mam 14 i sie uczę dalej. Ale php mam dość dobrze opanowany. Wiec polecam i tobie bo jest duzo tutoriali po polsku i prawie cała dokumentacja też. :)

0

Weź jakiś wysokopoziomowy język ogólnego przeznaczenia w którym zrobisz łatwo elementy graficzne (wykresy, bitmapy, okienka), dźwiękowe i obliczenia (żeby mieć jakieś ciekawe efekty).

Python
Java + Swing / Java FX 2
Free Pascal

0

Ja od siebie na początek polecę Javę, a dopiero później zainteresowanie się Pythonem. Dlaczego? Nie jest tak wymagająca, jak C++, ale nie jest też tak niewymagająca, jak Python. Wydaje mi się również, że z Javą łatwiej mi było zrozumieć koncepcję OOP, czyli to wszystko, co się wiąże z klasami, interfejsami, enumami. Podobało mi się również to, że przy deklaracji zmiennej musiałem podać jej typ i tak przyzwyczaiłem się do tej koncepcji, że gdy w Pythonie spotkałem się z typowaniem dynamicznym, poczułem się jakby ktoś przywalił mi porządnie w obie skronie na raz. W każdym razie na początek polecam Javę. Może będzie odrobinę trudniej, ale za to przy przejściu na Pythona, czy też inny interpretowalny język, powinieneś czuć się już jak w domu.

0

Java na początek może być ciężka, bo od początku wchodzi obiektowość ;/

Ja osobiście na początek polecam:
-Delphi (z własnego doświadczenia - jak miałem 12 lat zacząłem, ale po nauczeniu się robienia aplikacji okienkowych warto zmienić język), nie przerabiaj całego kursu na 4prog, ponieważ niektóre działy mogą cię na początku nudzić i ich nie będziesz łapał
-Java mimo tego co napisałem (może np. po Delphi)
-C# jeszcze nie próbowałem, lecz widziałem parę kodów i opinii i chyba mogę polecić

A z po za (celowo) programistycznych to polecam:
-HTML + CSS - prościzna
-Excel - w brew pozorom, bardzo wiele potrafi (po za tabliczką mnożenia i kalendarzem oczywiście ;p)

To tyle, najbardziej polecam na początek Delphi (przed nim, albo równolegle może jeszcze HTML i Excel, ale to już nie JP).

A jak czegoś nie rozumiesz - nie przejmuj się - ja obiektowość pojąłem dopiero po 2 miesiącach ;{

A tak na serio to na początek najlepszy będzie Brainfuck, albo Whitespace, następnie Assembler, to później już tylko kod maszynowy.

P.S. Sory, Sapkowski mi się udziela ;p

Uuu... kolejny rówieśnik!

0

Dla mnie najlepszym językiem (teraz) na początek jest Python. Bo prosty, bo pełno bibliotek, bo jak dziecko się wkręci i kupi mu się Raspberry Pi to będzie sporo problemów i paręnaście razy więcej satysfakcji, gdy się tą cholerną diodkę zapali :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1