Winapi czy może coś innego?

0

Się ostatnio wziąłem za C++ i postanowiłem że brak klikałek i kolorków mi nie starcza i teraz pytanie - czy do czegoś takiego WinApi się nada czy może lepiej by było jak bym użył czegoś nowszego/lepszego/innego?

2

Nowszego i lepszego -> wxwidgets (wbudowany graficzny edytor w codeblocksa) lub jeżeli coś jeszcze bardziej rozbudowanego Qt (i jego Qt Creator).

2

w winapi pisze się masakrycznie, lepiej wybierz coś innego

2
wazxse5 napisał(a):

w winapi pisze się masakrycznie, lepiej wybierz coś innego

Nie tylko masakrycznie ale i nieobiektowo + pracy w zasadzie w tym nie ma ;)

1

Co z tego, że Windows API jest nieprzyjemne, strukturalne i zagmatwane, skoro pewnych jego funkcji i tak trzeba użyć, bo nie ma wrapperów z biblioteki standardowej; A nawet jeśli potrzeba takie napisać - i tak trzeba użyć jakiejś funkcji i/lub typu;

"Nowoczesne" aplikacje co prawda po części można wyklikać, resztę napisać używając elementów RTLa, ale przyjdzie taki moment, w którym WinAPI przychodzi z pomocą, a w wielu przypadkach jest jedynym rozwiązaniem; Już nie wspominam o optymalizowaniu kodu przez ręczne wywołania takich funkcji, zamiast polegać na powolnych klasach i ich metodach; Sam w niektórych przypadkach używam importowanych funkcji, bo innego wyjścia nie ma, albo chcę przyspieszyć kod (np. bazgranie po ekranie);

To wszystko i tak nie zmienia faktu, iż w gołym WinAPI programów np. okienkowych raczej się nie tworzy, bo to zbyt czasochłonne i niewygodne; Na sporo rzeczy istnieją nakładki, ale nie na wszystko.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1